Dagens namn: Simon, Simone

Belgiens fiasko – föll efter två underkända mål

Publicerad 2024-06-17

Belgiens skyttekung Romelu Lukaku reagerar efter att ha missat en chans i förlustmatchen mot Slovakien.

Chans på chans brändes – och två gånger fick anfallsstjärnan Romelu Lukaku mål bortdömda.

Då blev det en fiaskostart på EM för Belgien som föll mot Slovakien med 0–1.

Efter floppen i VM i Qatar då Belgien försvann redan i gruppspelet har flera ur den ”gyllene generationen” försvunnit från laget.

Och ett, till viss del, nytt Belgien ska lyckas bättre i EM.

Skyttekungen Romelu Lukaku blev målsumparen i VM.

I EM-kvalet tog han revansch och satte målrekord med 14 fullträffar.

Det här mästerskapet började 31-åringen som målsumpare.

Två underkända mål

Inte heller hade anfallsstjärnan, senast i Roma, VAR med sig.

Två gånger jublade Lukaku – två gånger dömdes hans mål bort av VAR.

– Det enda vi inte gjorde bra var de missade chanserna. Vi hade flera. Naturligtvis är spelarna besvikna, säger Belgiens förbundskapten Domenico Tedesco.

Redan i andra minuten fick Lukaku ett gyllene läge, men sköt i fritt läge rakt på slovakiske målvakten Martin Dubravka.

”Ett av mitt livs mål”

I stället kunde Slovakien ta ledningen fem minuter senare. Unge belgiske yttermittfältaren Jérémy Doku – en av tre startspelare som är 22 år eller yngre – spelade fel i eget straffområde vilket slutade med att Ivan Schranz kunde skicka in 1–0.

– Det är ett av mitt livs mål, men segern är ännu vackrare, säger Schranz enligt Uefas webbplats.

Slovakien var också nära ett 2–0-mål men belgiske målvakten Koen Casteels gjorde en jätteräddning på Lukas Haraslins volley.

Casteels har fått chansen då stjärnmålvakten Thibaut Courtois, Real Madrid, är i fejd med Domenico Tedesco.

Lukaku brände ytterligare två lägen i första halvlek – men jublade i 56:e minuten då han trodde att han kvitterat.

Men från offsideläge.

Andra gången, i 86:e minuten, hade framspelaren Lois Openda fått bollen på handen.

Däremellan hade Johan Bakayoko varit millimetrar från en kvittering men slovakiske backen David Hancko räddade på mållinjen.

Och Slovakien kunde skrälla sig till tre poäng mot gruppfavoriten.

För Belgien, som möter Rumänien i nästa match, var det första förlusten på 15 matcher under Domenico Tedesco.