Stjärnan flyttar norrut för att bli ännu bättre

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ebba Andersson ska nästa säsong köra med Charlotte Kalla i Piteå Elit. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ebba Andersson ska nästa säsong köra med Charlotte Kalla i Piteå Elit. Arkivbild.

Längdstjärnan Ebba Andersson tar brorsan Fredrik med sig, drar norrut och byter klubb från Sollefteå till Piteå.

Allt för att ta ett kliv till i utvecklingen.

– Det är en miljö vi vill vara en del av. Det känns inspirerande att fortsätta göra vårt jobb för att utvecklas som skidåkare, säger hon.

Den värvningsbomben får förstås Joakim Abrahamsson, sportchef i Piteå Elit, att gnugga händerna av belåtenhet.

– Med Ebba som var den totalt sett bästa svenskan i distans förra säsongen, med Charlotte Kalla, med Emma Ribom och Jonna Sundling – det blir ett otroligt starkt damlag, säger han.

Skidnyheterna duggar tätt just nu. Nästan samtidigt som syskonen Andersson gick ut med sitt klubbyte blev det offentligt att Rikard Grip – Ebbas tidigare landslagschef – gör Stina Nilsson sällskap i skidskytteförbundet.

Skidskytte inte aktuellt

Där blir Grip ny generalsekreterare. Med ett idrottsbyte på modet måste frågan ställas till Ebba Andersson.

TT: Finns ett framtida byte till skidskytte även i dina tankar?

– Som det är just nu har jag inga såna tankar. Det är längdskidåkning jag satsar på och som jag tycker är allra roligast, säger hon.

TT: Vad är det för särskild kompetens du får genom att gå till Piteå?

– Det upplägg de har på sin professionella verksamhet, både vad gäller aktiva och ledare. Det är också en bra "back up" till den verksamhet som normalt sett ingår i landslaget.

TT: Hur viktig är klubbtillhörigheten egentligen för en skidåkare?

– Som åkare på landslagsnivå är det inte allt för många tillfällen under säsong som man är ute tillsammans med klubben. Men att vara i just den miljön vid de tillfällena, tillsammans med åkare som jag också dagligen jobbar med i landslaget, det kommer att ge en extra "boost", säger Ebba Andersson.

Positiv till vallanyhet

Två andra nyheter som fått uppmärksamhet de senaste dagarna är personalbyten i det kritiserade vallateamet – och troliga ändringar i nästa års tävlingsprogram. På grund av coronapandemin lär de internationella tävlingarna bli färre, de nationella fler.

TT: Petter Myhlback är klar som ny vallachef efter Anders Niemi. Hur ser du på det?

– Att de jobbar aktivt för att det ska bli en så bra verksamhet som möjligt. Jag har förtroende för det arbete som genomförs.

TT: Vad tror du, går det att locka över stjärnvallaren Perry Olsson från det norska landslaget?

– Haha... det får vi väl se. Jag låter det vara osagt för det ligger inte hos mig. Men så klart, skulle han välja att ingå i det svenska vallateamet i stället tror jag att det skulle vara väldigt positivt.

Ebba Andersson om ett annorlunda tävlingsprogram:

– Jag tycker att det är kul att tävla oavsett om det är nationellt eller internationellt. Skulle det bli ett upplägg med fler nationella tävlingar känner jag att jag har samma motivation. Det är lite tävling som tävling.

"Får ha tålamod"

TT: Hur har coronapandemin påverkat dig som skidåkare?

– På daglig basis, inte jättemycket. Jag kan fortfarande vara ute i skogen och genomföra bra träning. I det större perspektivet är det mycket som är oklart och ovisst. Det är svårt att säga när, hur och var landslagsverksamheten kommer att dra igång. Man får ta det dag för dag, vecka för vecka och försöka göra det så bra man kan av situationen. Man får ha tålamod. Det här kommer att vara en tid till framöver. Ingen kan svara på hur länge till, säger Ebba Andersson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN