Mbappé följde Macrons råd – får stort inflytande

Av:  Henrik Skiöld/TT

Paris S:t Germains ordförande Nasser al-Khelaifi och Kylian Mbappé.
Paris S:t Germains ordförande Nasser al-Khelaifi och Kylian Mbappé.

Kylian Mbappé spelade sina kort väl.

Det nya kontraktet med Paris S:t Germain gör honom till en ytterst förmögen ung man.

Det ger honom också makt och inflytande.

Frankrikes president Emmanuel Macron får ses som expert på det området. Han var en av många Mbappé sökte råd hos innan anfallsstjärnan skrev på det nya, lukrativa treårskontraktet i helgen.

– Låt oss bara säga att det var ett bra råd. Han ville att jag skulle stanna, det är en del av förhandlingarna. Han är en av de olika personerna jag pratade med, sade Mbappé till tidningen Le Parisien, enligt AP.

Klubbordföranden Nasser al-Khelaifi och övriga qatariska investerare har pumpat in miljarder efter miljarder kronor i klubben sedan de tog över 2011. Pengar tycks aldrig ha varit problemet i PSG:s strävan att försöka bli Europas ledande fotbollsklubb.

Ses som en grundbult

Det är snarare ett kunskapsorienterat problem varför PSG, trots alla sina stjärnor, inte lyckats vinna Champions League, själva kronan på verket, symbolen för framgång.

I det ”projekt” som nu planeras ses Kylian Mbappé som en grundbult – och då inte bara som en av de ledande spelarna på planen. Enligt Nasser al-Khelaifi lockades Mbappé av det inflytande klubbledningen är beredd att ge honom framöver.

– Det viktigaste för Kylian var det sportsliga projektet, sade al-Khelaifi.

I samband med att Mbappé skrev på fram till 2025 sparkades sportchefen Leonardo. Enligt tidningen L'Equipe var det ett krav från Mbappé för att stanna.

Den franske landslagsstjärnan ville se en övergripande förändring i den sportsliga ledningen efter ännu ett misslyckande i Champions League, där PSG försvann redan i åttondelsfinalen mot Real Madrid i mars.

Pochettino hänger lös

Frågan är hur mycket att säga till om den 23-årige anfallaren får framöver, nu när han skrivit på.

Nasser al-Khelaifi sägs ha gett Mbappé – som gjort 171 mål på 217 matcher sedan 2017 – garantier om en ny kurs och det lär innebära ett flertal värvningar i sommar och förmodligen att tränaren Mauricio Pochettino får se sig om efter ett nytt jobb.

Det spekuleras friskt i att spelarlegendaren Zinedine Zidane, tidigare Real Madrids tränare, snart tar över på Parc des Princes.

– Projektet tar en ny riktning. Klubben vill förändra många saker på den sportsliga sidan, så det ger mig viljan att fortsätta. Min tid här är inte över, sade Kylian Mbappé på dagens presskonferens.

Där påpekade han att han inte strävar efter makt.

– Jag är en fotbollsspelare, väl förankrad i ett kollektiv. Även om, naturligtvis, spelare har olika status i ett lag förblir jag en fotbollsspelare och jag kommer inte att gå längre än så.

Kylian Mbappés val stod mellan att stanna i Paris eller fortsätta karriären i Real Madrid. Han har många gånger sagt att hans dröm som pojke var att en gång spela för Real Madrid.

– Jag är verkligen fokuserad på det här nya kontraktet. Vad som kommer att hända i framtiden vet jag inte, sade han.

Publisert: