Kindberg: "Det finns ingen brottsplan"

Av:  Beatrice Nordensson/TT

Daniel Kindberg, tidigare ordförande för Östersund, på väg till förhandlingar i hovrätten i Sundsvall. Arkivbild.
Daniel Kindberg, tidigare ordförande för Östersund, på väg till förhandlingar i hovrätten i Sundsvall. Arkivbild.

När Östersund FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg hördes i hovrätten inledde han med att själv ge sin syn på de anklagelser som riktas mot honom. Särskilt uppehöll han sig vid att åklagaren påstår att det funnits en brottsplan.

– Jag har också fått lära mig någonting som heter brottsplan som det refereras till här och där. Det har känslomässigt berört mig väldigt mycket, säger Kindberg i sitt anförande som inleddes med att han berättade hur han via en militär karriär hamnat i Östersund och sedermera i Östersunds FK.

Han sade att åklagarens påstående om att det funnits en brottsplan som innebar att när Östersunds FK behövde pengar ringde man till Kindberg och så begicks det ett brott.

– Men om det är så, varför är då mailen från kansliet till mig panikslagna? Varför reagerar de som de gör? För det är ju bara att ringa så ordnar det sig. Brottsplanen hackar, säger Daniel Kindberg och fortsätter:

– Det finns ingen brottsplan.

I mailen som han pratar om skriver medarbetarna på kansliet bland annat att de inte längre vill vara ”målvakter” i det av Östersunds FK ägda bolaget Driftaren. När åklagaren under förhöret frågar Kindberg om de menar att de inte längre vill stå som ansvariga för ett företag som det egentligen är Kindberg som sköter svarar han:

– Vi vet i sammanhanget, och det har vi hört förut också, att de är målvakter i det interna kanslilaget, säger Daniel Kindberg.

När TT efteråt frågar honom om han alltså fortfarande står fast vid att det är just sina positioner i det interna laget de menar förtydligar han lite.

– Nej, jag ska inte utesluta att den referensen är den första men det handlar om människor som är väldigt oroliga för att det ska bli personligt ansvariga i en utsatt situation, säger han.

Ur balans

Precis som i tingsrätten beskriver Daniel Kindberg sin upplevelse av att bli gripen och anhållen i april 2018 och hur det bidrog till att han, enligt egen utsago, delvis erkände för att släppas fri.

Han säger att situationen runt när han greps och han föreställde sig att polisen rusat in och väckt hans barn fick honom ur balans.

– Det gör mig otroligt upprörd och förmörkar mina sinnen. Jag har en ganska stark träning av att vara i tråkiga situationer i Försvarsmakten i Sverige och utomlands. Jag är inte så lättskrämd om man säger så. Jag har varit allt från kidnappad till hotad många gånger. Men ingenting kan jämföras med det här, säger Kindberg.

Han fortsätter med att beskriva hur han inte har så mycket minnen av de förhör som hölls under den tid han var anhållen. Men han säger att han till slut ”bryts”.

– Efter det medger jag saker för att komma därifrån. Jag har bara en sak i huvudet. Jag ska inte bli häktad och jag ska bli släppt. Jag ska bli släppt för att på något vis kunna hjälpa till att minska oron för mina tre barn. Det är naturligtvis fel att göra såhär. Men jag ska inte utesluta att jag skulle gjort på exakt samma sätt igen bara jag fått komma ut. Det är fegt och det är dåligt men omständigheterna var sådana, säger Kindberg.

Förhören fortsätter

Förhören med Kindberg är planerade att även fortsätta under onsdagen.

Nästan två år har gått sedan tingsrätten dömde Kindberg och två andra män för grov ekonomisk brottslighet. Pengarna, över 15 miljoner kronor, hamnade slutligen mestadels hos fotbollsklubben Östersunds FK via Peab och transportföretaget i Sollefteå.

Daniel Kindberg dömdes till tre års fängelse och fem års näringsförbud. Han bestämde sig omedelbart för att överklaga.

Daniel Kindberg förnekar brott och vill att hovrätten ska fria honom.

Publisert: