Lasu: "Tankarna går till annat än hockey"

Jonas Dagson/TT

Uppdaterad 2021-11-05 | Publicerad 2021-11-04

Blodet sprutade ut över isen. Max Fribergs röda damask färgades mörkröd när han leddes av isen.

– När jag hur det forsar ut blod så går tankarna till något annat än hockey, så klart, säger Frölundas Nicklas Lasu.

Det var dramatik i Scandinavium när Frölunda mötte Malmö. Ett slutsålt Scandinavium höll andan när landslagsspelaren Max Friberg skadades och blödande fick hjälpas ut från rinken.

Det var mindre än en halv minut kvar av första perioden. Malmös Markus Lauridsen och Frölundas Max Friberg gick in i närkamp i sarghörnet i Malmös zon. Lauridsens skridsko träffade olyckligt och skar in i baksidan på Fribergs högra ben. Blodet forsade ut på isen.

Några sekunder

– Det blir några sekunder där när man ser Max vid sargkanten. Han tittar ner och sen tittar han upp. Då jag ser hans blick inser jag att något är fel, berättar Nicklas Lasu.

Sen hör han Oliver Lauridsen skrika på domarna. Lauridsen struntar fullständigt i att spelet går vidare.

– Jag tycker att Oliver handlar snabbt. Han bär ut en tidigare lagkompis på ett snyggt sätt. Det är klart att också vi är berörda. Det är blod, säger Malmö tränare Joakim Fagervall.

Lyfte Friberg in i båset

Oliver Lauridsen lyfter till slut in Friberg i båset.

– Vi behöver vara människor också. Jag är glad att se både Oliver Lauridsen och Carl Söderberg, som efteråt kom och frågade hur det gått för Max, säger Roger Rönnberg.

Domaren bröt perioden för omspolning med 18 sekunder kvar. Den periodpausen handlade om att samla laget.

– Vi fick snabbt veta att han var OK och att de hade blödningen under kontroll. Det gjorde att man kunde andas ut, berättar Matt Tomkins.

– Sen ville vi gå ut och spela för Max. Jag är glad att vi vann för hans skull.

Mats Rosseli Olsen är nära vän till Friberg.

– De är som bröder. Rosseli ville följa med in i rummet. Vägrade lämna hans sida. Men när det kommer så här mycket blod ser det ofta värre ut än vad det är, säger Roger Rönnberg.

Övat på att se blod

Rönnberg berättar att Frölunda övat på den här typen av händelser.

– Jag tror vi hade nytta av en övning vi gjorde med specialpolisen inför säsongen. De hällde ut blod på backen och visade oss hur mycket blod man kan undvara från en människokropp och ända vara i bra skick. Så vi hade en liten förberedelser på sådana här situationer, berättar Rönnberg.

Max Friberg fördes i ambulans till sjukhuset. Man lyckades stoppa blodflödet och meddelade att han sys med flera stygn i lårmuskeln.

Speakern meddelade publiken att Friberg var utom fara tidigt i andra perioden.

– Jag är glad att båda lagens samlar sig efter det som händer. Det är mycket blod på isen, säger Malmös tränare Joakim Fagervall.