Carin Koch ny Solheim Cup-kapten

Augusta, Georgia. Liselotte Neumann förde Europa till seger mot USA i Solheim Cup-golfen i höstas - men det blir ingen repris 2015. I stället blir det Carin Koch som blir ny kapten.

"Jag är jättepeppad och stolt", säger hon.

Carin Koch är den femte svenskan som får uppdraget att leda Europa i Solheim Cup. Totalt är hon den åttonde kaptenen i ordningen sedan starten av tävlingen 1990.

Koch var vice-kapten i Colorado i fjol och har även coachat Europas juniorlag samt själv spelat i fyra upplagor av den klassiska lagmatchen. Till sin hjälp har hon utsett Annika Sörenstam till vicekapten.

Som spelare vann hon 10 av sina 16 matcher och var en stor del i segrarna 2000 och 2003.

Med Liselotte Neumann som kapten i fjol vann Europa för första gången i USA. Europas ungdomliga lag vann med hela 18-10, den största segern i tävlingens historia.

Nästa upplaga av Solheim Cup spelas hösten 2015 på St Leon-Rot, strax söder om Heidelberg i sydvästra Tyskland. Carin Kochs uppgift blir att leda Europa till den tredje raka segern.

"När jag var vice-kapten till Lotta Neumann 2013 fick jag återigen erfara spänningen med Solheim Cup-matcher som inte liknar något annat i professionell golf, säger Koch

"Jag kan inte vänta nog på att stå med laget på första tee i september nästa år för att starta utmaningen att göra hattrick mot USA".

Den första europeiska segern i tävlingen som spelas vartannat år togs 1992 med engelskan Mickey Walker som kapten. Pia Nilsson tog över efter Walker 1998, men då blev det förlust i Muirfield Village, Ohio.

Den andra svenskan vid rodret, Catrin Nilsmark, fick en seger och en förlust. På Barsebäck blev det storseger 2003 med 17,5-10-5.

Helen Alfredsson tog över 2007, men då förlorade Europa med 12-16 på Halmstad-banan.

TT:s utsände

Publisert: