Fördel Tyresö i Champions League

Stockholm. Det blev inga mål - men Tyresö står mycket nära målet att nå final i Champions League efter 0-0 borta mot Birmingham på påskaftonen i den första semifinalen.

I returen på hemmaplan nästa söndag ska finalplatsen säkras.

– Det skulle vara jättehäftigt att ta oss dit med tanke på att det varit så mycket skit runtomkring, säger Marta till expressen.se.

Ett tidigare så sargat Tyresö kunde ställa upp med en ordinarie startelva på Damson Park i Solihull några mil utanför Birmingham. Stjärnkvartetten som saknades då det blev förlust mot Kristianstad i den allsvenska premiären var nu med från start - Caroline Seger, Marta, Veronica Boquete och Meghan Klingenberg.

– Vi hade som mål att komma hit och ha nollan med oss hem. Naturligtvis hade det varit bättre med några mål, vi skapade tillräckligt mycket, men förhoppningsvis sparar vi det till returen, säger lagkaptenen Caroline Seger till sr.se.

Det var Tyresö som var närmast ett mål mot det ungdomliga Birmingham, som överraskade med att slå ut Arsenal i kvartsfinalen. Hemmalaget sattes under press direkt. Marta, Malin Diaz, Veronica Boquete, Christen Press, Lisa Dahlkvist - alla hade bra lägen, men utan att få bollen i mål.

Nära med nick

Birmingham arbetade sig sakta men säkert in i matchen, men även i andra halvlek var det Tyresö som hade de vassaste chanserna. Bland annat fick Birminghams målvakt Rebecca Spencer visa sin klass på en nick från Linda Sembrant.

Birmingham drabbades av ett bakslag i början av andra halvlek, då försvararen Kerys Harrop fick en varning och därmed är avstängd i semifinalreturen den 27 april.

– Att vi fick börja borta var en stor fördel. Nu äger vi kontrollen i den sista matchen, säger Tyresös tränare Tony Gustavsson till expressen.se.

– Att nu få åka hem med detta resultat i ryggen och få spela på vårt snabba konstgräs gör att jag ser oss som favoriter.

Mycket i potten

Finalen spelas i Lissabon den 22 maj. För det ekonomiskt så tyngda Tyresö handlar en finalplats inte bara om äran. De 200 000 euro, drygt 1,8 miljoner kronor, som en finalplats ger kan vara det som räddar klubben från konkurs. Vinst i finalen ger ytterligare nästan en halv miljon kronor.

– Det har varit fram och tillbaka hela tiden. Vi har försökt lägga fokus på det vi kan påverka, fotbollen. Vi har lyckats hålla i sär det, det har inte varit enkelt, men vi har bevisat det om och om igen. Jag är stolt över att vara en del av det här laget, säger Seger till sr.se.

Även den andra semifinalen slutade mållös. I det heltyska mötet tog Potsdam emot titelhållande Wolfsburg.

TT

Publisert: