Dubbelseger för Kihlström

TT-SPORT

Trav. Som så många gånger förr vann Örjan Kihlström flest segrar på V75 på fredagskvällen. Han tog en dubbelseger bakom Ioana Hanover och Aron The Baron och kopplade ett rejält grepp om kuskligan på V75.

– Jag vann med två riktigt fina hästar, sade Kihlström.

Ioana Hanover har utvecklats fint hos Roger Walmann. Nu kom sjunde segern i elfte starten och treårsstoet imponerade efter att ha travat i tredjespår sista 700 metrarna.

– Ioana är en jättetrevlig häst att köra. Hon har fin inställning och hästar som gillar att tävla brukar kunna gå långt. Hon vann lätt med krafter kvar, sade Kihlström.

Med danske Aron The Baron var taktiken ledning från start till mål.

– Det blev en hård öppning men sedan fick vi ju lugna ner tempot ordentligt i täten. En häst med utstrålning och även han vann med krafter kvar.

Örjan Kihlström är på väg mot sitt bästa år i sin långa karriär. Efter fredagskvällens två V75-dubbel har Kihlström 48 V75-segrar och har kopplat ett klart grepp om kuskligan. Det skiljer sju segrar ner till Erik Adielsson och åtta ner till Björn Goop.

Kihlström passerade även 51,7 miljoner kronor i inkörda pengar på Örebrotravet. Nytt svenskt rekord och en förbättring med drygt åtta miljoner kronor jämfört med i fjol.

Bakom Nuncio har han bland annat vunnit Elitloppet, Oslo grand prix, Sundsvall open trot och Jubileumspokalen. Dessutom har Kihlström vunnit storlopp som Hugo Åbergs Memorial (Propulsion), Norrbottens stora pris (Propulsion), Sprintermästaren (Uncle Lasse), E3 (Policy of Truth), Prix de Paris (Lionel), Breeders Crown (In Toto Sund)

– Det har varit ett fantastiskt år. Jag har fått köra väldigt bra hästar hela tiden och är förstås mycket tacksam för det. Det har blivit många stora segrar och den största är förstås Elitloppet med Nuncio. Men Propulsion har gjort det mycket bra med flera storloppssegrar och han har ju även kvalat in till Prix dâ™Amerique, säger Kihlström.

Pär Hedberg hade ett toppår i fjol med 45 segrar och 3,5 miljoner kronor. Axevallatränaren har inte haft ett lika bra 2016 men under de senaste månaderna har det lossnat. Aron Palema har tagit två V75-segrar under hösten, liksom Diva Deo, som vann V75-5 efter ett starkt slutvarv.

– Jag är ruskigt imponerad av Diva Deo, lite tagen faktiskt. Hon såg trög ut på sista långsidan och jag trodde inte att hon skulle räcka fram till seger. Men hon bara tågar på ute i tredjespår och fixar det ändå. Hon är fortfarande orutinerad och jag tror hon kan bli riktigt bra nästa år, sade Linus Svensson hos stall Hedberg.

TT