Fransk topptränare dopningsavstängd

TT-SPORT

Trav. Franske topptränaren Fabrice Souloy stängs av i ett år sedan en av stallets hästar lämnat ett positivt dopningsprov. Souloy får heller inte beträda en travbana under sin avstängning, skriver franska travförbundet i ett pressmeddelande.

Domen från franska travförbundet Le Trot är hård och gäller i hela Europa. Förutom Souloy stänger man även av Philippe Bengala, Dominique Raffini samt italienske tränaren Salvatore Campolo för dopning. I samtliga fall rör det sig om det förbjudna ämnet kobolt, som höjer syreupptagningsförmågan.

I Souloys fall gäller det den svenska hästen Lover Face som testades positivt efter en tredjeplats i Cabourg den 22 juli.

Dopad i Elitloppet

Domen kan inte överklagas.

Ytterligare fyra hästar i Fabrice Souloys träning har varit dopade i skandinaviska storlopp - Elitloppet på Solvalla och Oslo grand prix på Bjerke-banan. Un Mec dâ™Heripre lämnade positiva dopningsprov efter båda loppen. Svenska stoet Your Highness, som vann OGP i Norge, var också dopad. Liksom norske Lionel och italienske Timone Ek.

I samtliga fall rör det sig om kobolt.

Norges travförbund (DNT) och Sveriges travförbund (ST) är precis klara med utredningen och dom väntas komma om ett par månader. Med tanke på franska travförbundets hårda dom efter det första dopningsfallet har Souloy troligen en betydligt längre avstängning att vänta.

Flera svenska hästar

Souloy har fått in flera svenska hästar i träning efter stora framgångar de senaste åren. Många av hästarna flyttades till andra tränare sedan DNT och ST gått ut med de positiva dopningsproven i september. Souloy stängdes omedelbart av från tävling i Skandinavien men har fått tävla vidare i Frankrike.

Enligt Le Trot kommer den årslånga avstängningen att gälla redan från 2 januari.

TT