Kungen av schack toppar Norge-lista

TT-SPORT

2016-12-24 11:20:37. Magnus Carlsen är fortfarande Norges största idrottsstjärna, enligt tidningen VG:s årliga rankning.

Det är femte gången schackunderbarnet hamnar i topp. Närmaste konkurrenter är simmaren och Paralympics-medaljören Sarah Louise Rung, Henrik Lundqvists lagkamrat Mats Zuccarello i NHL-hockeyn och fotbollsspelaren Ada Hegerberg.

VG skriver att de två sistnämndas prestationer måste ses i ljuset av hur stora deras sporter är. Ada Hegerberg "har prisats som Europas bästa spelare i den mest utbredda idrotten av dem alla", men lyckades inte hjälpa Norge till OS, skriver VG.

Det lyckades Zuccarello med, men han hamnar ändå i skugga.

"I Paralympics-drottningen Sarah Louise Rung fick Magnus Carlsen en riktig utmanare. Fem medaljer, varav två guld, är makalöst".

Men så lyckades ju Carlsen vända den rafflande VM-matchen mot ryssen Sergej Karjakin i New York i november, och behålla världsmästartiteln. Saken var klar.

Den dopningsavstängda Therese Johaug är struken i år. Den som är inblandad i "ett pågående dopningsfall" får inte vara med på listan, fastslår VG.

TT