Hamilton vill vinna i USA för svartas kamp

Publicerad 2017-10-20

Formel 1. Lewis Hamilton kan säkra VM-titeln i USA:s GP på söndag.

Men britten har inga tankar på titeln. Han vill vinna loppet i Texas av andra skäl.

– Det viktigaste är att vinna med tanke på vad som pågår i det här landet, säger han om våldet mot svarta.

Hamilton är den ende färgade formel 1-föraren och han stödjer idrottsmännen i USA som protesterar mot hur afroamerikaner behandlas, framför allt när det gäller polisvåldet. Däremot kommer han inte att knäböja i samband med att den amerikanska nationalsången spelas inför F1-loppet i Austin på söndag.

– Jag tycker att rörelsen som NFL-spelaren Colin Kaepernick startade är jättebra och jag stödjer den. Men mitt fokus ligger på att vinna tävlingen, säger Hamilton på presskonferensen inför tävlingshelgen.

– Jag tänker inte låta allt skitsnack i den här frågan påverka mig i min strävan efter att ta hem VM-titeln. Så även om jag har åsikter och känslor kring det här så tänker jag inte göra något.

Titelprat "bara dumt"

Mercedesföraren leder VM-serien med 59 poäng före Ferraris Sebastian Vettel. För att säkra sin fjärde titel på söndag kväll, svensk tid, måste Hamilton få minst 16 poäng mer än tysken. Om Hamilton vinner, får Vettel inte sluta bättre än sexa för att Hamilton ska kunna fira VM-titeln med tre lopp kvar att köra.

– Att prata om mästerskapstiteln redan nu är bara dumt. Vettel har haft en del tekniska problem, men jag förväntar mig att han kommer att vara stark den här helgen och i de sista loppen. Jag fokuserar bara på att försöka ta hem titeln någon gång under de sista loppen och struntar i om det skulle bli i det sista, säger Hamilton.

Vettel toppade VM-ställningen i början av säsongen, men Hamilton körde om efter sommaruppehållet och har vunnit fyra av fem lopp i höst.

– Jag förstår bilen bättre i år, särskilt nu på slutet. Och jag och mina mekaniker har lyckats hitta en balans i bilen som jag är bekväm med. Och när det gäller min egen körning så har den påverkats positivt av att det är många bra saker som händer i mitt liv, säger Hamilton utan att vilja gå in närmare på vad det handlar om.

Har inte gett upp

Sebastian Vettel har inte gett upp kampen om VM-titeln.

– Man säger ju på engelska att inget är över förrän "den feta damen sjunger". Så jag hoppas att hon håller tyst ett bra tag, säger Vettel till AFP.

– Det finns en chans och jag ska ta den.

TT

Följ ämnen
USA

Följ ämnen i artikeln