Diggins: "Det här är galet"

TT-SPORT

Längdåkning. Den norska storstjärnan Therese Johaug är dopningsavstängd.

Då skrällde amerikanskan Jessica Diggins och vann fristilsloppet över 5 kilometer i Lillehammer - före fyra hemmaåkare.

– Det här är galet, säger amerikanskan direkt efter loppet.

Så fort Jessica Diggins kommer in i presskonferenssalen hör man henne: hon jublar över att hon erbjuds en våffla. Hela hon strålar och hon fortsätter att le genom hela sittningen vid podiet. Men det är inget ovanligt med det.

– Jag är glad att "Jessie" vinner, hon ler alltid, säger Heidi Weng som blev slagen med 4,8 sekunder men fortfarande leder minitouren inför söndagens jaktstart.

– Jag är jätteglad. Jag är alltid glad, men extra i dag, säger Diggins.

Amerikanskans specialitet är utförskörning, och det var också där hon plockade som mest på norskorna i den tuffa banan i Lillehammer.

– Jag älskar den här banan, backarna är väldigt snabba och banan går liksom runt och upp och ner och runt ett hörn där - så du ändrar hela tiden teknik.

Vill inspirera

Hon har en individuell världscupseger sedan tidigare, på samma distans i Tour de Ski förra året.

– Jag älskar fem kilometer, och jag hade så himla kul i dag.

TT: Är du förvånad?

– Ja, verkligen. Jag brukar börja säsongerna ganska segt. Det är klart att man alltid hoppas att nästa pallplats ska komma men jag trodde inte den skulle komma så snabbt, säger hon.

Den norska skidkulturen med storpublik och hejande barn längs med banan imponerar på Diggins. Och hon hoppas själv kunna påverka "kidsen" där hemma i USA.

– Jag hoppas verkligen att jag kan inspirera de yngre. För jag är bara en vanlig tjej från Minnesota. Om jag kan klara det så kan de också göra det. De ska också sätta sina mål högt, allt är möjligt, säger Diggins.

Comebackande Marit Bjørgen slutade trea, 11 sekunder efter Weng, och hon startar fyra i söndagens jaktstart där Weng går ut 20 sekunder före Ingvild Flugstad Østberg.

Tung dag för Nilsson

Svenskorna var en bra bit efter. Ida Ingemarsdotter blev bästa blågula åkare på tolfte plats, slagen med nära 40 sekunder.

– För att vara första skejttävlingen för säsongen var det en habil och stabil insats. Jag hade gärna tagit mig in på topp tio, men utifrån försäsongens avslutning med sjukdomar så känns det ändå som att jag har en hög och bra nivå, säger Ingemarsdotter.

– På tidsangivelserna ser man att jag plockat placeringar mot slutet, det visar ändå att det finns fart i systemet, fortsätter hon.

Stina Nilsson, som vann sprinttävlingen i finländska Ruka förra helgen men bröt staven i kvartsfinalen i Lillehammer, var drygt en minut efter Diggins på 39:e plats.

– Det kändes inte alls bra. Det går upp och ned. Det är bra. Då blir man ännu gladare när det går bra. I dag kändes det inte som att återhämtningen fanns där riktigt, säger Nilsson.

Charlotte Kalla, som drabbades av hjärtflimmer i Ruka, står över tävlingarna i Lillehammer.

Lillehammer, TT:s utsända