"Ryssarna kapade idrottstävlingar"

TT-SPORT

Dopning. Utbytta prover. Salt och kaffe för att dölja dopningssubstanser.

Det är några av metoderna rysk idrott använt för att skaffa sig fördelar på den internationella idrottsarenan. Över 1 000 idrottare har varit inblandade i fusket.

– I flera år har internationella idrottstävlingar kapats av ryssarna, säger Wada-utredaren Richard McLaren.

Under ett drygt års tid har den kanadensiske professorn Richard McLaren och hans medarbetare utrett misstankarna om rysk idrottsdopning och kan nu bekräfta en mörkning som går tillbaka åtminstone till 2011 och som fortsatte efter OS i Sotji.

På fredagen presenterades den andra delen av rapporten.

– Det var en mörkning som utvecklades från okontrollerat kaos till en institutionaliserad och disciplinerad medaljvinnande konspiration. Vi har bevis för att mer än 500 positiva tester har rapporterats som negativa, inklusive välkända idrottare på elitnivå som fick sina positiva resultat automatiskt förfalskade, säger McLaren vid en presskonferens i London.

– I flera år har internationella idrottstävlingar kapats av ryssarna. Idrottare har inte tävlat på lika villkor och supportrar och åskådare har blivit lurade.

Använde kaffe och salt

I rapporten, beställd av antidopningsbyrån Wada, framgår en mängd detaljer kring hur Ryssland har manipulerat dopningstester. Som att det finns bevis för att tolv ryska medaljörer i OS i Sotji fått sina urinprover manipulerade, att salt och kaffe användes för att manipulera provresultat och att mer än 30 sommar- och vinteridrotter, däribland fotboll, har varit inblandade.

Ryssland vann medaljligan i Sotji efter att ha tagit totalt 13 guld, 11 silver och 9 brons.

I OS i London två år tidigare var medaljskörden 24 guld, 26 silver och 32 brons. Det finns bevis för att dopningsproverna för 15 av de ryska medaljörerna från 2012 manipulerades. Tio av dem har blivit av med medaljerna.

– Rysslands OS-trupp korrumperade spelen i London på ett aldrig tidigare skådat slag, i en omfattning som förmodligen aldrig kommer att kunna slås fast, säger McLaren, och berättar att dopningsprover manipulerades och byttes ut varje vecka inför London-OS bland friidrottare och tyngdlyftare.

"Måste sätta stopp"

I november 2015 presenterade han de första uppgifterna som ledde till att IAAF stängde av ryska friidrottare. I januari kom det fram nya uppgifter om friidrottsdopningen i Ryssland. Bland annat att personer inom IAAF tagit emot mutor för att hålla tyst om de ryska friidrottarnas positiva dopningsprov.

När första rapporten var klar i somras visade McLaren att dopningen i Ryssland var omfattande och ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015. Även paralympicsdeltagare har varit inblandade.

– Vi måste sätta stopp för dopning. Vi tillhör alla samma lag och måste jobba tillsammans för att finna lösningar, säger McLaren med eftertryck.

TT