Dubbla mål för Lindh

Publicerad 2016-06-16

Friidrott. EM-final är ett mål. OS ett annat.

Lovisa Lindh är 800-meterslöparen som lagt sig på en ny nivå.

– Helt fantastiskt att vinna två sådana här lopp på en vecka, säger Lindh efter segern på Stockholms stadion.

Lovisa Lindh trotsade vädret och sprang ifrån konkurrenterna på upploppet på Stockholms stadion. Med 2.00,81 var hon bara tre tiondelar från det färska personliga rekordet från Bislett förra torsdagen.

– Jätteskönt att jag är stadig runt två minuter. Det här känns bra inför EM, säger hon.

Drömgränsen nära

Abeba Aregawi och Malin Ewerlöf är de enda svenskorna som sprungit snabbare på distansen. Nu är drömgränsen 2.00 nära - och med den drömmarna om en framgångsrik sommar.

– Ett drömmål är att gå till final i EM den här gången. Att springa en EM-final på sin 25-årsdag skulle vara toppen, säger Ullevilöparen.

I bakgrunden efter EM i Amsterdam finns ett annat storevenemang - OS i Rio de Janeiro.

För att komma dit måste Lindh springa på 1.59,50, den tuffa svenska gränsen som Sveriges olympiska kommitté satt upp. Den internationella OS-gränsen har hon klarat.

– Klart det är en extra morot att försöka nå Rio. OS är det största man kan vara med på, säger hon.

– Några lopp till så kanske det går. I EM behöver man springa fort för att placera sig bra, det vore inte fel att gå under två minuter då.

"Stökigt lopp"

En som definitivt vill till OS är Charlotta Fougberg. Men Sveriges olympiska kommitté, SOK, vill se henne gärna kring OS-kvaltiden på 3 000 m hinder en gång till förutom i Oslo förra veckan och i Stockholm höll det inte. Med 9.46,72 var hon mer än 16 sekunder långsammare.

– Trodde verkligen att jag ska klara av det. Jag kände mig superbra på uppvärmningen, men det var ett stökigt lopp och tappade väl fokus på mg själv, säger 30-åringen.

– Jag vet ju att jag kan gå under OS-kvalgränsen. OS är första prioritet och EM kommer bli väldigt bra mästerskapsträning. Jag kommer toppa till EM och kommer göra bra lopp där, det vet jag.

En som definitivt kommer att vara med i OS är Meraf Bahta. Frågan är dock vilken distans. EM-mästarinnan på 5 000 meter springer även 1 500 meter i EM, men i Rio krockar distanserna.

– Jag bestämmer mig efter EM vilken distans som känns bäst, säger hon efter tredjeplatsen i Diamond League-galan.

Med 4.04,37 var hon dryga sekunden efter segrande polskan Angelika Cichocka.

– Jag är inte nöjd med tiden. Det var svårt att komma in på innerbanan och kostade mycket att springa i tredje spår. Men jag är väldigt nöjd, det var mitt första lopp på 1 500 meter i år.

TT