Så ska Sverige stoppa De Vanna

Publicerad 2015-06-15

Fotboll. Stjärnan Lisa De Vanna har burit det australiska anfallet i de två inledande VM-matcherna. Nu är det upp till det svenska försvaret att stoppa henne.

– Hon kommer ur balans om man trycker till henne, säger tidigare lagkamraten Jessica Samuelsson.

En snabb titt på Australiens laguppställning visar en radda namn som få fotbollssupportrar utanför Australien har koll på. Och så ett som sticker ut: Lisa De Vanna.

Den 30-åriga anfallaren, omnämnd av USA:s förbundskapten Jill Ellis som den snabbaste anfallaren i VM, har erfarenhet från så väl England som Sverige och USA, förutom hemma i Australien. Hon spelade i damallsvenskan först med AIK 2008, och sedan i Linköping 2012.

– Hon är en riktigt bra spelare. Individuellt skicklig, kan göra avgörande grejer, säger Jessica Samuelsson, som spelat med De Vanna både i Linköping och en säsong i Melbourne i Australien.

– Hon var mer självsäker hemma i Australien, tog för sig mer och är ju en av toppspelarna i den ligan. Den ligan är ju lite lägre, så där briljerade hon mer.

Håller fortfarande världsklass

I VM-premiären mot USA visade De Vanna, som flyttade hem till Australien förra året efter ett par sejourer i USA, att hon fortfarande håller världsklass. De Vanna hotade ständigt den amerikanska backlinjen och gjorde också Australiens enda mål i matchen. I den andra matchen mot Nigeria spelade hon fram Kyah Simon till det första av två mål, och utsågs till matchens bästa spelare.

Det trots att hon hoppat på kryckor och tvingats till vila mellan matcherna på grund av en illa åtgången fotled.

– Hon är väldigt viktig. Hon kunde inte gå på den fotleden fram till dagen före match, vi kunde knappt få henne att gå i poolen. Så att hon kunde komma ut och göra 90 minuter visar vilken karaktär hon har och vilken ledare hon är, säger Australiens förbundskapten Alen Stajcic.

Tvingas vila

Vristen har tvingat De Vanna till vila även inför matchen mot Sverige, men den svenska backlinjen lär ändå få ställa in sig på en del tuffa dueller. Förmodligen blir det just Jessica Samuelsson, som hyllades för sin insats som vänsterback mot USA, som kommer få ta de flesta fajterna med sin forna lagkamrat.

– Hon är ju lite av en humörspelare och är hon på bra humör gör hon det riktigt bra. Sedan kan hon komma lite ur balans. Om det inte går bra för henne så kan hon gå ner sig ganska rejält och då kunde hon härja lite på medspelare. Suckar och slänger med armarna och så där, säger Samuelsson.

– Det gäller att ligga tajt inpå henne och inte låta henne ha för mycket boll. Hon är ju väldigt skicklig med bollen och snabb med bollen, det gäller att ligga på henne.

Edmonton, TT:s utsända