Sverige nära en plats i EM

Publicerad 2015-05-03

Handboll. Sverige spelade oavgjort, 28-28, i bortamatchen mot Slovenien.

Med två matcher kvar att spela i kvalet är därmed de svenska handbollsherrarna mycket nära en plats i EM-slutspelet 2016.

Lagen möttes i onsdags i Växjö och då vann Sverige med 28-24.

Bortamatchen i Celje blev som väntat betydligt tuffare.

Bra start

Svenskarna fick en bra start och det tremålsöverläge laget skaffade sig i matchupptakten höll länge. Det svenska försvarsspelet såg stabilt ut, men med ett starkt stöd från den högljudda publiken på läktarna jobbade sig slovenerna i kapp.

Sverige ledde som mest med fem bollar. Men med Tobias Karlsson på utvisningsbänken gjorde Slovenien tre raka mål och 17 minuter in på andra halvlek tog hemmalaget för första gången ledningen.

Ett par vassa räddningar av Mattias Andersson i det svenska målet bidrog till att Slovenien ändå kom i underläge - fram till matchens sista sekund.

Säker Gajic

Då tilldömdes hemmalaget en straff och Dragan Gajic - en av matchen främsta aktörer - höll nerverna under kontroll. Det var hans sjätte straffmål i matchen och totalt kom Gajic upp i 13 mål.

Sveriges främste målskytt var Markus Olsson som svarade för fem fullträffar. Niclas Ekberg och Jim Gottfridsson gjorde fyra mål var.

Sverige leder nu kvalgruppen på sju poäng och det ska mycket till för att laget inte ska bli sämst tvåa. Sverige är obesegrat i EM-kvalet och har sju poäng, två före Slovenien och tre före Lettland och har kvar att möta Lettland på bortaplan den 10 juni och hittills poänglösa Slovakien i Stockholm tre dagar senare.

Med en plats i EM-slutspelet lever också drömmen om en plats i Rio-OS vidare för det svenska handbollslandslaget.

TT