Jakobsson lämnar truppen – reser hem till USA

Fredrik Andersson/TT

Publicerad 2022-10-08

Sofia Jakobsson under fredagens landskamp mellan Spanien och Sverige.

Sofia Jakobsson, 32, lämnar den pågående landslagssamlingen.

32-åringen reser hem till USA då en viktig slutspelsmatch i ligan väntar.

Efter 1–1 i vänskapslandskampen mot Spanien under fredagen meddelar nu det svenska landslaget att Sofia Jakobsson lämnar samlingen för att resa hem till klubblaget San Diego Wave i USA.

”För Sofia väntar en viktig slutspelsmatch i klubblaget och för att ge henne bästa möjlighet till rätt förberedelser, med tanke på bland annat den långa hemresan med tidsomställning, har jag beslutat att Sofia nu reser hem till USA. För landslaget är speltid i klubblaget viktigt för spelarnas utveckling, därför tar jag det här beslutet”, säger förbundskapten Peter Gerhardsson i ett uttalande på förbundets hemsida.

Jakobsson blev inbytt med en halvtimme kvar att spela mot Spanien.

”Det känns bra att få förutsättningarna att förbereda mig på ett bra sätt inför den kommande slutspelsmatchen hemma i USA. Jag önskar laget stort lycka till i matchen mot Frankrike på tisdag”, säger hon.

Ingen ersättare kallas in.

Härnäst väntar alltså Frankrike i en vänskapslandskamp för Sverige, på Gamla Ullevi i Göteborg på tisdag.

Sverige har inga tävlingsmatcher kvar före VM nästa sommar. Därför har Svenska fotbollförbundet gjort vad man kunnat för att boka in bästa möjliga motstånd i landskamperna fram till mästerskapet. Utöver världsåttan Spanien och Frankrike (femma på världsrankningen) väntar även Australien borta (tolva) i november.