Kyrie Irving tillbaka i NBA-spel

Emma Gyllestad/TT

Publicerad 2022-11-21

Kyrie Irving fick åter spela när hans Brooklyn Nets tog emot Memphis Grizzlies.

NBA-stjärnan Kyrie Irving var tillbaka på basketplanen med sitt Brooklyn Nets på söndagen efter att ha varit avstängd i åtta matcher.

– Jag menade inte att såra någon, säger han om den antisemitiska kontrovers som orsakade avstängningen.

I samband med uppvärmningen inför söndagens möte med Memphis Grizzlies bad Irving om ursäkt till alla som känt sig hotade och sårade av de inlägg på Twitter som ledde fram till hans avstängning, skriver nba.com.

Det var i början av november som Irving länkade till en film som bygger på en bok med antisemitiskt innehåll. Irving kritiserades men försvarade till en början sin rätt att dela vad han ville. Han plockade dock bort inlägget efter några dagar.

Så småningom kom dock en ursäkt, men både NBA och Brooklyn Nets ansåg att den var otillräcklig och Irving stängdes av i minst fem matcher.

Nike avbröt samarbete

Även sportmärket Nike sade upp sitt långtgående samarbete med stjärnan och meddelade att man inte skulle släppa skovarianten Kyrie 8 som planerat.

Inför söndagens match sade Irving att han borde ha hanterat kritiken annorlunda.

– Jag står inte för något i närheten av hatretorik eller antisemitism eller något som går emot mänskligheten, säger Irving.

– Jag måste här och nu ta ansvar för mina handlingar, för jag borde ha hanterat allt detta på ett annat sätt.

Vägrade vaccin

Relationen mellan Brooklyn Nets och Irving var sedan tidigare ansträngd och klubben förlängde inte hans kontrakt i somras. Förra säsongen missade han de flesta av lagets hemmamatcher eftersom han vägrade att vaccinera sig mot covid-19 och därför inte tilläts spela i New York.

Han har tidigare exempelvis också bestraffats för att ha vägrat prata med journalister i samband med matcher.

Brooklyn vann söndagskvällens möte med Memphis med 127–115, Irving gjorde 14 poäng.