Blatter kritiserar Infantino: "Fifa gör intrång"

TT-AP

Publicerad 2022-12-21

Sepp Blatter kritiserar den nuvarande Fifa-ordföranden Gianni Infantino. Arkivbild.

Sepp Blatter, Fifas tidigare ordförande, kritiserar sin efterträdare Gianni Infantinos planer på att utöka antalet lag både i fotbolls-VM och klubblags-VM.

I en intervju med den tyska tidningen Die Zeit menar Blatter att ”det som händer just nu är en överkommersialisering av spelet.”

– Det finns försök att pressa mer och mer ur citronen – till exempel ett VM-slutspel med 48 lag eller nu med ett klubblags-VM som måste ses som direkt konkurrens till Champions League, säger Blatter och fortsätter:

– Fifa gör intrång här på något som faktiskt inte är deras sak, klubbfotboll.

VM 2026 i USA, Mexiko och Kanada kommer att vara den första turneringen med 48 nationer. Något som möter Infantinos vallöfte om ett större och mer inkluderande VM. I årets mästerskap i Qatar deltog 32 lag.

Tidigare denna månad luftade Infantino planer på att införa ett klubblags-VM för herrar, med 32 lag, från och med 2025.

Blatter meddelade i juni 2015 att han skulle avgå i förtid som Fifas ordförande. Detta till följd av en omfattande korruptionsutredning. Han har länge förnekat brott – vilket han även gör i intervjun med Die Zeit – och menar att han aldrig har tagit emot pengar som han inte tjänat.

– Jag försökte verkligen alltid att tjäna fotbollen. Om jag skadade den genom att göra det, så är jag ledsen, säger han.

Infantino efterträdde Blatter 2016. Båda männen kommer från Schweiz.

Blatter uppger för Die Zeit att han inte har ”någon relation med Infantino” och att den nuvarande ordföranden ”uppförde sig respektlöst eftersom han har vägrat ha kontakt med mig sedan valet”.

– Han kommunicerar bara med mig via advokater, tillägger Blatter.