"Vill inte att hockeyn ska bli som fotbollen"

Anton Johansson/TT

Publicerad 2022-09-17

SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink anser att ligan är inne på en farlig väg.

Att spelare förstärker situationer är ett problem.

– Man vill inte att hockeyn ska bli som fotbollen, då är vi illa ute, säger Luleåbacken Oscar Engsund.

När en ishockeyspelare filmar eller förstärker en situation tenderar det att resultera i stora rubriker. Domarchef Tomas Thorsbrink berättade i en intervju med SVT i söndags att spelare som förstärker situationer med förhoppning att få med sig en utvisning är ett allt större problem.

Thorsbrink säger till TT att dels måste domarna vare hårdare på isen och dels ska man bli bättre på att skicka situationer vidare till disciplinnämnden.

Från spelarhåll är filmningar eller förstärkande av situationer något som man inte vill se.

– Om man backar väldigt långt bak i tiden så fanns det inte på kartan. Låg man kvar på isen skulle man bäras av och det är det man är skolad i. Klart man kan få ett felskär och ramla, men att medvetet förstärka saker fanns inte förr. Det är absolut inget man vill ska förekomma, säger Frölundas lagkapten Joel Lundqvist.

Hoppas få skit

Malmös hårt spelande forward, Emil Sylvegård, upplever att det är för mycket förstärkningar.

– Ibland kanske det behövs men jag vill ändå inte se det i hockeyn. Det ska vara ärligt och som när man växte upp: ganska tufft men ändå respektfullt. Filmningar eller förstärkningar vill man inte se, säger Sylvegård.

TT: Kommer du på dig själv med att förstärka ibland?

– Faktiskt inte. Det är lätt att stå här och säga att jag inte skulle filma men det ligger inte i min natur. Jag har inte den spelstilen heller. Om jag gör det hoppas jag att jag får mycket skit för det för jag tycker inte det ska finnas, säger han.

Malmöforwarden säger att det finns några i ligan som han tror att domarna kanske har lite bättre koll på.

– Tyrväinen (Juhani) har filmat någon gång mot mig. Brendan Shinnimin också. Lasch (Ryan, Frölunda) har gjort det någon gång också. Det finns säkert fler men det är dem jag kommer på just nu, säger han.

”En viss spelare”

Luleå, klubbadress för just Juhani Tyrväinen och Brendan Shinnimin, anklagades senast under finalserien mot Färjestad i våras för att förstärka. Oscar Engsund, hårdför back i laget, menar att laget inte är värre än något annat.

– Inte överdrivet tycker jag. Sedan tror jag att många får upp ögonen för oss då vi har en viss spelare (Shinnimin) som har gjort det förr i tiden och som staben har haft ett jättebra snack med för att få bort det, säger Engsund och fortsätter:

– Jag tror att han får den stämpeln för att han har gjort det förut, om man säger så. Det är nog det man stirrar sig blind på gällande vårt lag, men jag tror inte att det är mer än något annat.

Engsund menar att det är svårt för domarna som måste ta ett beslut inom loppet av en sekund och att spelarna får se till att skärpa till sig.

– Alla vill vinna till 100 procent. Man får bara hoppas att alla vill spela rätt och inte gör sådana grejer för man vill ha bort sådant i hockeyn. Vi vill inte att det ska bli som fotbollen – då är vi illa ute, säger han.