Andersson trea bakom Johaug: "Jätteglad"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ebba Andersson. Arkivbild.
Foto: ULF PALM / TT
Ebba Andersson. Arkivbild.

Ebba Andersson stod för en urstark avslutning och kämpade sig upp på världscuppallen ännu en gång i Tour de Ski.

Svenskan slutade trea, tio sekunder bakom Therese Johaug som tog en ny, men den här gången knapp, seger.

Therese Johaug vann till slut, som så många distanslopp tidigare i år, även 10-kilometersloppet i fri stil i Toblach. Men den här gången var det inte på långa vägar med så stor marginal som tidigare under säsongen.

Norskan vann med bara 0,7 sekunder före landslagskollegan Ingvild Flugstad Østberg och 10,2 sekunder före Ebba Andersson.

– Det var ett tufft race och jag är jätteglad att det räckte så långt som till en pallplats även i dag. Jag gav verkligen allt jag hade ända in i mål, sade Andersson i SVT.

Optimistisk öppning

Svenskan, som var trea även i tourpremiären i Lenzerheide i lördags, pressade Johaug tidigt i loppet och var till och med före norskan vid tre kilometer.

– Jag öppnade kanske lite väl optimistiskt, för sedan på andra varvet fick jag verkligen kämpa för det. Men jag är jätteglad att jag ändå lyckades hålla ihop det så som jag gjorde, sade Andersson.

Vid den sista mellantiden fick hon höra att hon låg fyra, precis bakom norskan Heidi Weng, och lyckades hitta en liten växel till. I mål var Andersson före Weng – med tre tiondelar.

– När jag hörde att det var krig om pallplatserna så kände jag att nu ska jag bara ta i för allt vad jag är värd. När speakern jublade förstod jag att det hade gått som jag ville.

Femma i totalen

Näst bästa svenska blev Charlotte Kalla på en elfteplats.

– Det var väl ett ganska stabilt lopp. Jag tyckte inte att jag kände mig så jättepigg ute i spåret, men det är lite sånt före och det kan väl svänga lite fram och tillbaka under en tour, sade hon i SVT.

I och med segern tar Johaug tillbaka ledningen i sammandraget i touren och är nu 21 sekunder före ryskan Natalja Neprjajeva och ytterligare en sekund före Weng. Ebba Andersson ligger femma, 34 sekunder bakom Johaug.

På nyårsdagen fortsätter touren med jaktstart över 10 kilometer klassiskt, baserad på resultaten från loppet på nyårsafton.

Publicerad: