Inga pirater i sikte

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Martin Strömberg har seglat i Ocean Race längs den afrikanska östkusten förr.

Men den här gången är det en viss skillnad - inga pirater är i sikte.

– Nu känns det tryggt, säger Dongfengs vaktkapten till TT inför starten av den andra etappen i havskappseglingen.

Även i den förra upplagan av Ocean Race, 2011-2012, gick den andra etappen mellan Kapstaden och Abu Dhabi.

Men bara på papperet. Verkligheten såg annorlunda ut.

På grund av risken för piratattacker längs den afrikanska östkusten hölls rutten delvis hemlig och båtarna fick fraktas.

– Framför allt blev det väl väldigt konstigt för allmänheten när allt var hemligt och båtarna bara försvann från rapporterna, minns Martin Strömberg som då var med på slutsegrande Groupama.

Båtarna seglade först till det som först i efterhand avslöjades var Male på Maldiverna, fraktades därifrån till Sharjah i Persiska Viken och fortsatte sedan mot etappmålet. Och på tredje etappen till Sanya skeppades de samma sträcka på fraktfartyg.

Ingen varningsflagg

Men sedan dess har faran för piratattacker i Indiska oceanen minskat dramatiskt. De enda pirataktiviteter som dokumenterats nyligen har varit långt västerut, en bra bit bort från rutten i Ocean Race.

På onsdagen startar den andra etappen. Tävlingens säkerhetsexperter har gett klartecken för att de sju båtarna ska kunna segla hela vägen från Kapstaden till etappmålet Abu Dhabi.

Det finns avgränsningar under etappen som besättningarna måste förhålla sig till. Men de är mindre tilltagna än vad som angavs innan tävlingen startade i oktober.

Det gör att den 6 125 sjömil långa etappen ser ut att bli upp till tre dygn kortare än vad som tidigare beräknats. Båtarna väntas till Abu Dhabi efter omkring 23 dygn, runt den 11-15 december, beroende på väder och vind.

"Om något skulle förändras när det gäller risker under den här eller nästa etapp kan vi när som helst ändra våra planer. Vi sätter säkerheten för seglarna främst", säger tävlingens vd Knut Frostad i ett pressmeddelande.

Dongfeng var efter 25 dygn till sjöss bara tolv minuter från att vinna första etappen från Alicante till Kapstaden. Trots ett roderhaveri och sönderslaget däck efter ett vajerbrott då ett beslag lossnade.

– Nu är allt okej igen. Den typen av beslag som gick sönder har bytts ut på alla båtar, säger Strömberg.

Sex kilo lättare

Andraplatsen var ett kvitto på att kinesiska Dongfeng med sin unga besättning kan mäta sig med de andra sex teamen.

– Det är skönt att känna att vi är med. Man vet inte var man står förrän man gjort en etapp, säger Strömberg, som gick ner drygt sex kilo under första etappen.

– Jag har väl tagit tillbaka hälften. Snittminskningen för alla deltagare var 3,8 kilo, säger Strömberg.

Nytt kiloras är att vänta.

TT

Publicerad: