TT-Sport

Hemlige sliparen - ett vinnarvapen?

TT-SPORT

Skidor. I ett hemligt rum, någonstans i Faluns VM-område, arbetar Lorentz Söderhielm med det som kan skapa medaljregn över de svenska skidåkarna.

– Jag har hittat en ny slipning som kan innebära svenska vinnarskidor vid ett speciellt före, säger Söderhielm, som därför hoppas på ett varmt och blött skid-VM.

I Sotji hade de svenska åkarna perfekta skidor och efter några dagar upptäcktes mannen bakom framgångarna. Lorentz Söderhielm, som hittade en överlägsen struktur och sedan slipade den ena medaljskidan efter den andra.

Nu har han kommit till Falun med en ny speciallösning om det blir rätt väder.

Vallning är hemligt. Slipningen av skidorna är extra hemligt. Det är kanske därför som Lorentz Söderhielm arbetar ensam i en anonym lokal på VM-området i Falun, en bit från de övriga i det svenska vallateamet.

Få berättar gärna var Söderhielm håller till, men den svenske vallachefen Urban Nilsson gör ett undantag och tar med TT till den hemliga lokalen. Han slår in koden till låset och går in i ett rum där det finns två avancerade slipmaskiner, en maskin för påläggning av grundparafin samt en ugn där skidorna sedan behandlas. Där finns naturligtvis också massor av skidor.

Jobbar ensam

Urban Nilsson ger klartecken för fotografering och signalerar att det gäller att passa på. Sedan ska inga obehöriga släppas in i rummet. Här ska Lorentz Söderhielm jobba ensam i två veckor. Lorentz Söderhielm säger att slipningen av rätt struktur är lika viktigt som själva vallningen inför ett fristilslopp.

– Sedan gäller det också att hitta skidor med rätt spann, säger Söderhielm, som sedan 1994 specialiserat sig på att slipa skidor.

I dag anses Lorentz Söderhielm vara en av världens bästa skidslipare och han fick sitt genombrott i Sotji.

– Det var minnesvärda dagar och otroligt roligt att det gick bra för de aktiva. Det är min drivkraft att skapa snabba skidor.

Hoppas på blötföre

Men kan det bli en liknande fullträff i Falun? Lorentz Söderhielm ger ett spännande svar:

– Jag är ganska säker på att ingen annan nation kommer att bättre slipade skidor än Sverige. I kallt före märks ingen skillnad. Men om det blir blött och varmt i spåret har jag lyckats skapa en ny struktur för Falun som kan bli lika framgångsrik som i Sotji.

Lorentz Söderhielm ler, men säger inget mer. Bara att han är beredd om det blir rätt väder.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport