Sjöströmeffekt inför EM

Publicerad 2014-07-21

Stockholm. Sarah Sjöström pulvriserade världsrekordet på 50 fjäril på SM.

Nu hårdtränar hon och landslaget i Portugal inför EM.

Om det märks en Sjöströmeffekt?

– Det är klart att det smittar av sig, säger förbundskaptenen Ulrika Sandmark.

Sarah Sjöström har haft en smått osannolik säsong.

Under SM föll ett guldregn över 20-åringen - och hon avslutade mästerskapet med en av de mäktigaste världsrekordskrossarna på länge. "Ett gigantiskt kliv in i framtiden", menade tränare Carl Jenner när Sjöström bröt 25-sekundersgränsen och simmade i mål på 24,43.

Den 18-24 augusti väntar långbane-EM för Sjöström och 20 andra svenskar. Just nu är landslaget i Portugal på ett långt hårdträningsläger, som avslutas med tävlingen Portugal Open 24-27 juli.

Alshammar tränar hemma

Alla utom Therese Alshammar är på plats. Sjöström, med sitt färska världsrekord, är lagets absolut starkast lysande stjärna och en stor inspiration till landslagskollegorna.

– Det var ett extremt lopp hon gjorde och alla blev imponerade. Det är klart det smittar av sig. Det är många som simmar otroligt bra nu. Ida Lindborg (20 år) var under det svenska rekordet på 50 ryggsim på en träning här för några dagar sedan, säger Ulrika Sandmark.

Tio av de 21 EM-uttagna simmarna är killar - en tendens som svensk simning behöver. Med unga stjärnskottet Johannes Skagius borta från EM efter en skadedrabbad säsong flaggar förbundskaptenen för ännu ett genombrott inom det manliga bröstsimmet. 19-årige Kungsbackasimmaren Erik Persson satte tidigare i år det svenska rekordet på 200 bröstsim med över två sekunder.

– Det är spännande att se honom. Han har haft en fantastisk utveckling och är rankad som åtta, säger Sandmark.

Nytt lagkappslag på herrsidan

Dessutom har Sverige ett ungt och helt nykomponerat lagkappslag på 4x100 frisim på herrsidan med Oscar Ekström, Alexander Nyström, Christoffer Carlsen och Gustav Åberg-Lejdström, alla födda på 90-talet.

– Killarna är där för att göra sitt bästa och se till att vi kan fortsätta att ha med lagkappslag på herrsidan framöver. Det är viktigt.

För Sarah Sjöström blir det 50 och 100 fjäril och frisim som väntar i EM, enligt förbundskaptenen. Och så ett par lagkapper på det, där Sverige har starka lag i både frisim och medley.

– Det som blir riktigt intressant i EM är tjejernas lagkapper. De är riktigt duktiga och tanken är att de ska sätta ett ordentligt avtryck i Europa, säger Sandmark.

TT