TT-Sport

Lisa Larsen tvåa i junior-VM

TT-SPORT

Stockholm. Det fattades mindre än fyra sekunder till guldet. Men skidtalangen Lisa Larsen visade med sitt silver på 5 km fritt i junior-VM på torsdagen varför hon är aktuell även för VM senare i februari.

– Skönt att det gick bra i dag. Jag har inte tävlat ordentligt sedan innan jul, säger Larsen efter sitt silverlopp.

I säsongsupptakten gav Lisa Larsen till och med Charlotte Kalla en kamp i en tävling. Men 18-åringen från Täby som tävlar för Sundbyberg och går på skidgymnasiet i Mora har varit krasslig under januari och kom till JVM i franska Praz de Lys med ett frågetecken kring formen. Och ett halvt löfte om start i senior-VM senare i februari.

Silvret var ett riktigt formbesked.

– Det känns väldigt bra, en revansch från i tisdags, säger Lisa Larsen i telefon till TT.

Då, i skiathlonloppet över 5+5 kilometer i JVM, kom en totalt utpumpad Lisa Larsen i mål på nionde plats i sin första riktiga tävling i år.

– Jag gick in i väggen totalt efter fyra kilometer. Jag vet inte riktigt vad jag gjorde sedan, det var bara vilja, säger hon.

– Det kändes inte så bra i början i dag heller. Jag var nog piggare när jag gick i mål än jag var i första backen. Då kändes det som det ska när man är i toppform.

Ingvild Flugstad Östberg är en av tre norska juniorer som är uttagna till senior-VM. Hon har dominerat JVM fullständigt. Guldet på torsdagen var hennes tredje av tre möjliga i Praz de Lys. Även på bronsplats var det norskt, genom Hilde Lauvhaug som var fyra i skiathlon och nu drygt två sekunder bakom Larsen.

Som väntat bjöd kortdistansen på sekunddramatik. Den 18-åriga svenskan var på slutkilometern nära att åka till sig guldet.

– Jag trodde jag var längre ifrån. Jag fick tider mot norskan framför mig (Lauvhaug) som ledde då och var efter ett par sekunder, men tog henne mot slutet. Jag kände att Östberg kom närmare och närmare, men på slutet drog jag väl ifrån...

Efter JVM ska förbundskaptenerna för seniorlandslaget, Joakim Abrahamsson och Magnus Ingesson, ta ställning till om 18-åriga Lisa Larsen ska tas ut till VM i Liberec senare i februari. I JVM återstår stafetterna på fredagen.

Den sjunde damplatsen i VM står mellan Larsen och rutinerade Maria Rydqvist. Och kanske blandar sig Hanna Brodin in i förbundskaptenernas diskussion? Faluntjejen har tagit två brons i JVM och var femma på torsdagen.

Ryssland dominerade herrarnas 10 km fritt totalt. Petr Sedov tog sitt andra JVM-guld och var den förste i raden av fyra ryssar. Först på 20:e plats kom bäste svensk, Fredrik Jonsson, närmast följd av Calle Halfvarsson.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport