Jagr historisk - tvåa efter Gretzky

TT-SPORT

Ishockey. Tre målgivande passningar förde Jaromir Jagr till delad andraplats i alla tiders poängliga i NHL.

Men den 44-årige tjecken får minst sagt svårt att nå förstaplatsen - upp till Wayne Gretzky har han 970 poäng.

– Jag älskar fortfarande att spela hockey och har för avsikt att hålla på tills jag är 50 år, sade Jagr efter matchen som gjorde honom historisk.

Legendarens Florida besegrade Buffalo med 4-3 efter straffar och Jagr assisterade till Floridas samtliga spelmål. Jagr har nu gjort totalt 1 887 poäng i NHL-karriären - 755 mål och 1 132 assist - och delar andraplatsen tillsammans med kanadensaren Mark Messier.

"Spelat för fansen"

Prestationen hyllades förstås av hemmafansen.

– Jag är väldigt glad åt att fansen visar att de uppskattar att jag är på andraplats i den där poängligan nu. Jag har alltid spelat för fansen och velat göra mål för att de ska ha kul när de går på matcherna, sade Jagr.

Forwardens debut i NHL skedde i Pittsburgh säsongen 1990-91 och i Penguins-tröjan vann Jagr NHL:s poängliga fem gånger, bland annat fyra gånger i rad fram till säsongen 2000-01. Och han verkar mena allvar med planerna att hålla på i världens bästa liga ett bra tag till.

– Alla skrattade när jag sa att jag vill spela i NHL tills jag är 50 år, men jag jobbar varje dag för att kunna göra det, sade han.

– Jag älskar det här så mycket och uppskattar varje ögonblick jag får vara kvar i ligan.

Tvåa för evigt?

Jagr lär för övrigt bli kvar på andraplatsen i historieböckerna under en lång tid framöver. Ettan Wayne Gretzky är nästan 1 000 poäng före och den aktive spelare som är närmast bakom är Joe Thornton - 25:a på alla tiders poängliga och med hela 524 poäng upp till Jagr.

TT