Talangen om att skärskådas: "Jättehäftigt"

TT-SPORT

Ishockey. Varenda rörelse skärskådas, analyseras och betygsätts av scouter och klubbdirektörer från NHL.

Junior-VM är turneringen som kan avgöra en ung hockeytalangs framtid.

– Det är jättehäftigt. En extra sporre att jobba hårt varje dag, säger Juniorkronornas forward Lias Andersson.

HV-forwarden, son till förre stjärnan Niklas Andersson, rankas att gå i första rundan i nästa års NHL-draft.

Hur högt beror bland annat på vad han presterar i junior-VM.

För det här är turneringen där inte bara guld och medaljer står på spel, utan också framtiden för spelarna själva.

Ett faktum som skulle kunna göra vem som helst nervös. I JVM 2013 i ryska Ufa berättade Elias Lindholm - nu i Carolina Hurricanes - att han kände pressen och tyckte att spelet låste sig för honom med tanke på NHL-uppmärksamheten.

Lias Andersson tycks älska situationen med över 100 representanter från NHL-klubbar på läktarna.

– Det är kul så klart, ett bra skyltfönster. Gör man en bra turnering så är det förhoppningsvis bra för framtiden, säger 18-årige Andersson som hittills har gjort ett mål och blev utsedd till bäste svenske spelare i segermatchen över Schweiz.

I högsta gruppen

Fram till draften i juni cirkulerar massor av rankinglistor. Den mest betydelsefulla görs av NHL:s egen scoutingavdelning och ska hjälpa de - från nästa säsong - 31 NHL-lagen att bedöma talangerna.

Hittills har NHL:s scoutingavdelning kategoriserat de största talangerna i tre olika grupper. Lias Andersson är en av tre svenskar, och den ende från JVM-laget, som hamnat bland 29 spelare i A-gruppen och som bedöms gå i första rundan.

Efter turneringen kommer en uppdaterad ranking.

TT: Är det viktigt för dig att rankas högt?

– Det spelar egentligen ingen roll, jag ska spela i NHL en dag och sedan om jag är rankad i förstarundan eller i sjunde spelar egentligen ingen roll. Jag ska ta mig till NHL på något sätt, säger han.

Gillar Chicago

I nästa ranking väntas också Anderssons kedjekamrat Elias Pettersson hamna högt efter en succéfylld höst i Timrå.

I det svenska laget är 17 av 23 spelare redan draftade, tre får sin första chans till sommaren och omskrivna backstjärnskottet Rasmus Dahlin har inte åldern inne förrän 2018.

Lias Anderssons pappa Niklas Andersson - nu scout för Los Angeles - gjorde sex säsonger i Nordamerika där han pendlade mellan NHL och farmarligan. Totalt blev det 165 NHL-matcher, varav 139 för New York Islanders.

Han skulle inte ha något emot att hamna där, även om Islanders inte är hans favoritlag i NHL:

– Jag är ett fan av Chicago Blackhawks och tycker de har många roliga spelare att kolla på. Men pappa var i Islanders ett tag och gjorde lite mål och poäng så det hade varit roligt att ta hans gamla lägenhet där, skrattar han.

Montreal, TT:s utsände