Bittert fjolår tändvätska inför JVM

TT-SPORT

Ishockey. Han började säsongen i NHL och gjorde mål direkt i debuten.

Nu blir Joel Eriksson Ek, 19, en av nyckelspelarna i JVM och brinner av revanschlusta efter fjärdeplatsen senast.

– Vi lämnade turneringen med en bitter eftersmak och det vill man inte uppleva igen, säger Färjestadsforwarden.

I fjol gick Juniorkronorna som tåget och vann allt fram till semifinal.

Där blev det tvärstopp mot hemmanationen Finland, som slutligen tog hem guldet, och sedan magplask och storförlust i bronsmatchen mot USA.

– Det var inte kul när man hade föreställt sig något annat. Den tomheten vill man inte uppleva igen, säger Eriksson Ek, lagkapten i årets JVM-lag.

Går för guldet

Han blir en av nyckelspelarna i Sveriges jakt på...ja, vad ser han framför sig?

– Vi har ett jättebra lag samtidigt som några av våra konkurrenter har sina allra bästa spelare i NHL, så jag tycker vi har en otroligt bra chans att ta oss till medaljmatch och sedan försöka gå för guldet.

Det är fem år sedan Sverige tog sitt senaste guld och precis som då avgörs turneringen i Kanada. Det är första gången Joel Eriksson Ek är tillbaka i Nordamerika sedan han fick beskedet av Minnesota att han skulle få fortsätta säsongen på hemmaplan för att utvecklas ytterligare.

Trots en rivstart med mål i debuten mot New Jersey och sammanlagt fem poäng (2 mål+3 assist) på nio matcher.

TT: Var beskedet en besvikelse?

– Nej, det skulle jag inte säga. Visst skulle jag hellre ha stannat där borta, men besviken blev jag inte. Jag får se det som ett steg på vägen och förhoppningsvis kommer jag tillbaka dit, säger han.

Vill vara en ledare

Samma sak hände också backen Jacob Larsson, Frölunda, som gjorde fyra matcher i Anaheim. För nye förbundskaptenen Tomas Montén var det så klart bingo att få med duon.

Joel Eriksson Ek säger att han inte känner någon press på sig.

– Det är ingen enskild individ som ska göra det här, utan det gäller för oss att komma ihop som lag och spela bra tillsammans när det är så kort turnering. Samtidigt vill jag vara med och leda laget, jag vet vad det innebär att spela JVM eftersom jag var med i fjol.

Juniorkronorna har flera spelare som är tongivande i sina klubbar och ligor. AHL-duon Alexander Nylander, bäste svenske poängplockare i fjol, och backen Oliver Kylington blir så klart också nyckelspelare liksom Frölundaforwarden Carl Grundström, delad måletta i SHL med elva fullträffar.

Sverige börjar mot Danmark på annandag jul och innan dess ska laget fira svensk jul tillsammans i Montreal.

– Det brukar vara en "Secret Santa", alla köper en julklapp till någon och så vet man inte riktigt vem som har köpt, så det kommer upp en hel del roliga presenter. I fjol fick jag sånt där dagsvax, så att man kan hålla håret krulligt. De tyckte väl att jag behövde bättra på det, skrattar han.

TT