Poängkungen Pettersson vill ha revansch

TT-SPORT

Ishockey. JVM-debuten förra året blev både mållös och medaljlös.

Nu dominerar Elias Pettersson i SHL - och kommer till JVM med betydligt högre förväntningar.

– Att vinna guld är min enda tanke, säger Växjöforwarden.

Elias Pettersson, 19, har haft en närmast osannolik debutsäsong i Växjö och SHL. Visst var han vass redan i Timrå i fjol - 41 poäng i hockeyallsvenskan - men att Pettersson skulle briljera som han har gjort i höst var knappast väntat.

35 poäng på 26 matcher placerar honom tvåa i seriens poängliga, med högst poängsnitt av samtliga spelare.

– Jag har såklart bra självförtroende, det har gått väldigt bra i Växjö och jag ska bara försöka jobba vidare på det som jag har presterat där, säger Elias Pettersson.

– Skottet har jag utvecklat väldigt mycket och jag har blivit mer mogen i spelet. Sedan spelar jag i ett bra lag som vinner mycket, vi gör varandra bättre.

"Surt efteråt"

Den blågula JVM-uppladdningen pågår för fullt inför turneringen i Buffalo och Pettersson är en av spelarna som har revansch att utkräva efter förra året. Då var Sverige obesegrat fram till semifinal, men efter förlust både där och i bronsmatchen blev det en fjärdeplats.

– Klart att det var surt efteråt, säger Pettersson, som "bara" noterades för en assist på sex matcher.

– Nu vill jag ha en stor roll, hjälpa laget att vinna och spela i de avgörande lägena.

Draftad av Vancouver

Och Elias Pettersson, som tingades av Vancouver Canucks redan som femma i första rundan i sommarens NHL-draft, ser ut att bli bönhörd. Förbundskapten Tomas Montén:

– Vi hoppas att Elias ska vara en spelare som kanske framför allt leder oss med sin erfarenhet. Han var otroligt skicklig redan i fjol men ett års erfarenhet och mognad, både fysiskt och mentalt, gör honom så klart ännu bättre.

– Han är ju en offensivt väldigt skicklig och kreativ spelare, men det är imponerande att se hur han första året kommer in i SHL och gör det så bra. Poängproduktionen är högre än vad någon kunde förvänta sig. Men om han gör 2 eller 15 poäng i JVM spelar ingen roll så länge vi vinner.

Efter guldet 2012 och finalförlusterna 2013 och 2014 har Juniorkronorna tre raka turneringar utan medalj.

– På papperet kanske förväntningarna är lägre än i fjol, laget då var ganska haussat och vi fick leva med lite press under turneringen. Men det här känns som en grupp som kan växa, vi har kanske inte samma spets som i fjol men definitivt mer bredd, säger Montén, vars trupp får ett sent och välkommet tillskott i stjärnan Alexander Nylander.

Juniorkronorna inleder JVM mot Vitryssland på annandagen.

TT