Frankrike skrällde mot Norge: "Magiskt"

TT-SPORT

Handboll. Handbollshimlen lyser som väntat röd, vit och blå. Det oväntade är att den lyser på franska.

Frankrike vann VM-finalen mot storfavoriten Norge med 23-21.

– Ett magiskt ögonblick, säger den franska matchhjälten Allison Pineau.

Frankrike är världsmästare i handboll på damsidan för första gången sedan 2003. I finalen mot regerande mästaren Norge visade man ännu en gång varför man anses ha världens bästa försvar.

För andra matchen i rad lyckades de franska spelarna punktmarkera bort motståndarens bästa spelare. Mot Sverige i semifinalen var det Isabelle Gulldén som effektivt togs bort från spelet. På söndagen fick Norges mittnia Stine Oftedal samma behandling.

Besviken MVP

Att norskan blev utsedd till hela turneringens mest värdefulla spelare var ingen vidare tröst efter matchen.

– Det är så klart väldigt stort, men jag blir besviken på mig själv när jag inte klarar av att bidra mer i finalen. Jag ville hellre ha ett guld än den där utmärkelsen, säger Oftedal.

Medan Handbollens vänner (Norges supportergrupp) gjorde alla försök till normala konversationer meningslösa - vad heter tinnitus på norska? - gjorde de franska försvararna livet surt för de norska stjärnorna.

– Frankrike gjorde allting som vi var förberedda på, men vi kunde inte lösa det. Vi fick kämpa för att komma till några bra chanser, säger Oftedal.

När slutminuterna närmade sig var matchen helt jämn målmässigt. Några norska missar och en rutinerad fransk högerarm var det som fällde avgörandet.

"Skulle bara in"

Allison Pineau gjorde inte flest mål i VM. Men hon gjorde de viktigaste. Hennes 21-20 i den 26:e minuten och 22-20 med drygt två minuter kvar av matchen satte spiken i kistan.

– Det gällde att stå emot de första minuterna så att de inte flög i väg som i kvarts- och semifinalen. Vi visste att det skulle bli tufft men vi var solida matchen igenom. Och nu är vi världsmästare, säger Pineau.

Om inte Norge hade gett upp då, gjorde de det i alla fall när Alexandra Lacrabère satte 23-21 med en knapp minut kvar. Vad hon tänkte innan hon dundrade in slutresultatet?

– Ingenting. Den skulle bara in. Jag hoppade, väntade och satte skottet, säger Lacrabère.

– Jag saknar ord. Det är fantastiskt, det är magnifikt, det är otroligt.

Hamburg, TT:s utsända