Dahlström i comeback om packning hinner fram

TT-SPORT

Freeskiing. Freeskiingstjärnan Emma Dahlström ger sig själv den bästa julklappen. Hon lyckas med målet att göra tävlingscomeback efter knäskadan, i veckans världscuptävling.

– Om bara packningen hinner fram är hon med, säger förbundskaptenen Patric Hopstadius.

Det har gått drygt 8,5 månad sedan Dahlström slet av korsbandet i en uppvisningstävling i Italien. 25-åringens rehabilitering har gått som planerat och hon hade veckans världscuptävling i slopestyle i franska Font Romeu, som mål för sin comeback.

Dahlström var med landslaget även i Stubai i november och körde träningarna, men avstod sedan från att tävla.

Men allt är inte frid och fröjd inför comebacken.

– Hon fick inte med sig packningen på flyget så hon är och väntar på bagaget just nu och kan inte träna i dag, säger Hopstadius i telefon från Frankrike.

– Men det är träning i morgon också och jag tror att det ska gå bra.

Ska inte göra värstingtrick

Dahlström, som tog VM-silver i slopestyle i våras, säkrade en kvotplats till OS redan förra säsongen. Men för att få en OS-biljett måste hon visa för Sveriges olympiska kommitté att formen är stigande.

– Det hon gjort på träning har funkat grymt bra och hon har kört på med allt fler hopp. Men hon har inte tagit i järnet och det ska hon inte heller göra här i Font Romeu. Hon behöver inte göra värstingtricken nu, huvudsaken är att hon är med och tävlar och ser att det funkar, menar Hopstadius.

Burmansson kom från USA

När Dahlström har varit borta har 15-åriga Jennie-Lee Burmansson tagit klivet in i världstoppen i slopestyle med sin tredjeplats i premiären i augusti och sedan seger i Stubai. Burmansson och flera andra svenska åkare var i helgen i Breckenridge, Colorado, och körde en tävling på Dew Tour. Några av de redan klara OS-åkarna, som också deltog i en lagtävling, står över Font Romeu-tävlingen. Men Burmansson, som inte var med i lagtävlingen, valde att åka direkt till Frankrike.

– Det var lite tajt att hinna hit, men hon är väldigt peppad på att köra, säger Hopstadius.

TT