Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Elise, Lisa

Inget nytt om travets problem

Publicerad 2016-04-20

Trav. Travsporten har problem.

Prispengarna minskar, underskottet för hästägarna blir större. Uppfödarna blir allt färre och startfälten mindre.

På onsdagen hade Svensk Travsport (ST) bjudit in till paneldebatt. Nordinsalen på Solvalla var välfylld men det var väldigt lite nytt och konkret som kom fram.

På onsdagen presenterade ATG årets första kvartalsrapport. Spelbolaget, som ägs av trav- och galoppsporten, presenterade en stark omsättningsutveckling om en ökning på 5,7 procent, eller 169 miljoner kronor. Men samtidigt ökade nettokostnaderna med 55,4 miljoner kronor.

Minskade medel

Dessutom minskade medlen till hästsporten med 10,2 miljoner, dock kommer medel till sporten för helåret följa den tidigare fastlagda planen med en ökning om 15 miljoner kronor.

Men 2018 är det meningen att travsporten får en belöning efter flera tuffa år. Då ska ATG ge 270 miljoner kronor i extra prismedel och det så kallade pokalåret debatterades flitigt.

Travtränaren Jörgen Westholm ville ha ett tidigt datum för att utbetalningen kommer att ske. Kollegan Ulf Stenströmer ville se en tidigare utdelning för att stimulera hästägandet.

– Vårt motto är givetvis att få fram så mycket prismedel som möjligt till sporten. Jag är helt övertygad om att ATG klarar målet och att vi kan betala ut 270 miljoner till 2018. Därefter kommer vi att få en nivåhöjning på prispengarna, svarade Johan Lindberg, ST:s generalsekreterare.

– Det är först under hösten 2017, när budgeten är klar, som vi kan lova de 270 miljonerna, svarade ST:s ordförande Hans Ljungqvist.

Ett svar som inte var helt populärt bland mötesdeltagarna som kom från travsportens alla intresseorganisationer.

– Jag måste ha långsiktigare planering än så, kontrade Westholm.

Allt färre hästar

För ATG ska kunna arrangera travtävlingar krävs förstås hästar att spela på. Men antalet födda hästar har halverats på 25 år och är nu nere på drygt 3 000 hästar.

Startfälten blir allt mindre och om några år kommer det att märkas ännu mer.

Även amatörerna minskar i antal liksom hästar i proffsträning. Det har också skett en omfördelning av hästägandet. För tillfället äger enbart 450 personer 80 procent av hästarna. Dessutom ägs cirka 35 procent av hästar i proffsträning av tränarna själva. En ytterst tveksam utveckling som kan innebära stora problem för tränarna vid en ekonomisk nedgång.

TT

Följ ämnen i artikeln