Zlatan mest omskriven igen

Idrott/medier. Föga förvånande är Zlatan Ibrahimovic den sportprofil som det skrivits mest om det senaste året.

Genusforskaren Eva Olofsson förvånas inte heller över att bara fyra kvinnor är bland de 20 mest omskrivna i sport-Sverige.

– Det är så dystert, säger hon.

Redan 1989 disputerade Olofsson med avhandlingen "Har kvinnorna en sportslig chans", som handlade om bristen på jämställdhet i svensk idrott.

– Resonemanget i dag är likadant. Man blir bedrövad. Det är klart att det har hänt saker sedan dess, men inte så mycket som man trott och hoppats, säger den nu pensionerade forskaren.

För sjätte året i följd har medieanalysföretaget Retriever, tillsammans med TT, undersökt vilka sportprofiler som det skrivits om mest under det senaste året. Det är färre kvinnor på topp 20-listan i år än i fjol, fyra jämfört med sju i fjol. Men alla fyra är bland de tio mest omskrivna med OS-guldmedaljören i simning, Sarah Sjöström, på fjärde plats och skidåkaren Charlotte Kalla på sjätte.

– Kvinnor som är extremt framgångsrika får lika mycket uppmärksamhet som en lika framgångsrik man, säger Olofsson, som menar att det gäller framför allt i individuella idrotter, herrfotbollen har annars en särställning i svenska medier.

Idrottens ansvar

Det visar sig även på årets lista där elva av de 20 främsta är fotbollsspelare/fotbollstränare, nio av dem män.

Olofsson tycker att idrotterna själva har ett ansvar för ojämlikheten i medierna.

– Jag har sagt till fotbollförbundet att så länge de använder mediernas spegling av vad som är viktigt i svensk fotboll så blir det ingen förändring. Då hjälps man åt att lyfta upp herrfotbollen, genom exempelvis hur man belönar dam- respektive herrlandslag. Belöningarna är ofantligt mycket större på herrsidan, säger hon.

– Enda chansen att bryta mönstret är om idrotten själv beslutar sig för att göra en extra satsning på damlandslaget så att kvinnorna kom upp i paritet med herrlandslaget. Första steget måste tas av idrotten.

Nye förbundskaptenen trea

Fotbollsikonen Zlatan Ibrahimovic har toppat listan alla åren och i år är han mer överlägsen än någonsin. 72 605 artiklar har det skrivits om Ibrahimovic mellan oktober i fjol och september i år. Precis som i fjol är den nyligen avgående fotbollsförbundskaptenen Erik Hamrén tvåa (29 008). Och den nye förbundskaptenen Janne Andersson, som inte haft jobbet i mer än några månader, är trea (18 386). Att han ledde IFK Norrköping till allsvenskt guld i fjol är också en anledning till att han förekommit så ofta i medierna.

TT

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN