Stenson hyllas - priset ifrågasätts

TT-SPORT

Allmänt. Bragdguldet till Henrik Stenson.

Ett val som hyllas av de flesta - men golf ifrågasätts som idrott och bragdguldet som pris.

Henrik Stenson får nästan bara lovord för sin fantastiska säsong som kröntes av att han som förste manlige svenske golfare vann en majortävling. Duellen mot Phil Mickelson under British Open är redan en svensk idrottsklassiker och huvudanledningen till att Stenson belönas med bragdguldet.

Under slutronden på Royal Troon sänkte Stenson tio birdies och slog Tiger Woods tidigare rekord för lägsta segerresultat i The Open. Han fick ett handskrivet grattisbrev från golflegendaren Jack Nicklaus och har hyllats av en hel golfvärld, inklusive motståndaren Mickelson.

Favorit till priset

Stenson var favorit inför bragdnämndens sammanträde och har varit folkets favorit i de flesta omröstningarna som anordnats utanför Dalarna. "Rättvist", "välförtjänt" och "värdigt" fyllde snabbt sociala medier när Stenson tillkännagavs som vinnare.

"Grattis Henrik Stenson och välkommen i gänget", twittrar höjdhopparen Stefan Holm, som fick priset för OS-guldet 2004.

"Stort grattis Henrik Stenson som välförtjänt tilldelas SvD:s bragdguld för segern i första majorn! Plus OS-silver & seger i Europatouren!", twittrar idrottsminister Gabriel Wikström.

Men många har en avog inställning till att golf klassas som idrott, även om grenen åter är med i OS. Svenskens OS-silver hindrar inte åsikter som att Stenson inte kommer att ta emot bragdguldet utan sin caddie eftersom han inte är van "att bära saker själv".

Signaturen Orienteraren skrev så här på svd.se:

"Man bör premiera aktiviteter som är både fysiskt och mentalt ansträngande och som kan anses vara en idrott. Där faller tyvärr golfen bort från urvalet".

Få fått två bragdguld

Andra menar att simdrottningen Sarah Sjöström eller mountainbikesensationen Jenny Rissveds borde ha belönats för sina OS-guld. Expressens krönikör Anna Friberg förordade världsrekordsimmaren Sjöström som tog guld, silver och brons under OS i Rio.

"Sorry, Henrik Stenson. Fel person vann. Det Sarah Sjöström gjorde i Rio är större än något annat. Oavsett vad som ligger i ordet bragd", skriver hon.

Johan Esk, Dagens Nyheters krönikör, tycker att Rissveds borde ha fått medaljen.

– Henrik Stenson och Sarah Sjöström gjorde båda fantastiska prestationer men man kan inte kalla deras segrar för bragder, säger han till dn.se.

För att få priset en andra gång står det i statuterna att man måste stå "i särklass". Inför 1976 gick det inte att få bragdguldet en andra gång, men då ändrades regelverket. De enda som sedan dess fått utmärkelsen en andra gång är Björn Borg, Ingemar Stenmark och Anja Pärson.

Aftonbladets Marcus Leifby ifrågasätter själva priset: "Första tisdagen i december varje år tilldelas en svensk idrottare en medalj av guld utifrån statuter någon skrev för 300 år sedan. Och ingen bryr sig... varken Zlatan Ibrahimovic, Ingemar Johansson, Gunnar Nordahl eller Börje Salming har fått något bragdguld så man undrar ju vad det är för jävla statuter egentligen", skriver han.

TT