Lysande svensk start på hemma-EM

TT-SPORT

Handboll. Nerverna höll på att ställa till det.

Men Sverige fick ordning på både dem och spelet - och skaffade sig ett drömläge i hemma-EM genom att slå Spanien med 25-19.

– Spanien har varit en nyckelmatch. Jätteviktigt att ta de här två poängen, säger Nathalie Hagman.

Hovet var fullsatt, 7 900 personer, och näst intill helgult tack vare en sponsor som bjudit samtliga i publiken på en tröja. Jublet var näst intill öronbedövande när Sverige gjorde entré.

– Man fick gåshud när man kom in, och man hörde dem hela matchen. Det var "ooh" eller "nej" och "ja". Det var fantastisk stämning, säger Isabelle Gulldén.

– Man var faktiskt ganska nervös i starten och det kanske märktes, men sedan släppte det. Det var en anspänning, det märkte man egentligen i hela kroppen.

För två år sedan fixade det svenska landslaget brons på EM i Kroatien och Ungern. Men de två mästerskapen som har spelats sedan dess - VM i Danmark för ett år sedan och OS i Rio de Janeiro i augusti - slutade med besvikelse och tidig sorti för de blågula.

Spelet Sverige visade upp i EM-premiären i Stockholm vittnade om att det kan gå betydligt bättre den här gången. Mycket tack vare försvarsspelet.

– Vi spelade fantastiskt försvarsspel. Det när väldigt skönt när vi spelar så här, säger Gulldén.

Lagerquist imponerade

Förbundskaptenen Henrik Signell valde att låta mästerskapsdebutanten Anna Lagerquist starta i stället för mer rutinerade Linn Blom, som de senaste veckorna dragit med en fotskada. I den första halvleken mot Spanien imponerade Lugispelaren med sitt aggressiva och hårda arbete tillsammans med Sabina Jacobsen i mittförsvaret.

Efter en jämn start kunde Sverige mot slutet av matchens första halva springa ifrån till en femmålsledning, tack vare ett par enkla kontringsmål från Nathalie Hagman. Den svenska högersexan blev bästa svenska målskytt tillsammans med Jenny Alm, båda med totalt fem mål.

– Det är alltid lite nervöst när ett mästerskap drar igång och man inte helt vet var man står. Så i dag var det väldigt, väldigt skönt att faktiskt vinna ganska enkelt mot ett lag som Spanien, säger Hagman.

Spanien, som tog silver på EM 2014, sågs på förhand som den tuffaste utmanaren om gruppsegern för Sverige. I EM-premiären var dock Sverige klassen bättre.

Slovenien nästa

Efter halvtidsvilan kom Johanna Bundsen i det svenska målet igång och plockade en hel del bollar.

Trots att vanligtvis pålitliga målskyttarna Isabelle Gulldén (två mål i matchen) och Ida Odén (ett mål) inte fick någon större utdelning på sina avslut så kunde Sverige, framburet av publiken, öka på sin ledning som ett tag var uppe i sju mål.

Segermarginalen blev till slut sex mål, 25-19. I nästa match, på tisdag, väntar Slovenien för Sverige på Hovet.

– Vi ska inte ta ut något i förskott, vi behöver spela bra för att vinna mot de andra två lagen också. Vi är inte ett lag som bara kan ställa ut skorna och vinna. Men spelar vi så här så ser det bra ut, säger Hagman.

TT