Kalla avstår Davos - tävlar ändå

TT-SPORT

Skidor. Charlotte Kalla hoppar över världscupen i Davos.

Men siktar ändå på comeback i helgen. I Lillehammer och Skandinaviska cupen.

Redan under världscuphelgen i Lillehammer förklarade Charlotte Kallas personligen tränare Magnus Ingesson att tävlingarna i den norska staden kommande helg finns med i hennes omstöpta tävlingsprogram.

Det var världscuppremiären i Ruka som den svenska skidstjärnan klappade ihop och kom i mål som 75:a. Kalla fick sedan diagnosen hjärtflimmer och valde att stå över helgens tävlingar i Lillehammer. Även världscuphelgerna i Davos 10-11 december och La Clusaz 17-18 december är strukna.

– Det är inga problem med hjärtat. Men vi vill få henne på banan nu och vi väljer Lillehammer före Davos mest för att Davos kräver acklimatisering till hög höjd, säger Magnus Ingesson till TT.

Tränar i Idre

Kalla befinner sig under veckan i Idre och tränar. Aktuella tävlingar för henne i Lillehammer är 5 kilometer fristil på lördag och 15 kilometer klassisk masstart på söndag.

– Vi tar förmodligen definitivt beslut om Lillehammer på onsdag, säger Ingesson.

Även nästa helg finns eventuellt både en träningsperiod i Saxnäs och tävlingar med i de reviderade planerna.

– Det finns många varianter. Det är Sverigecupen i Boden, men om det går bra i helgen och hon börjar inrikta sig mot Tour de ski vill vi ha in en träningsperiod också.

Olsson tillbaka

Förbundskapten Rikard Grip har tagit ut fem plus fem seniorer till Skandinaviska cupen och lämnar plats åt Kalla. I världscupen i Davos körs både fristilssprint och distans, 15 respektive 30 kilometer fristil, och där är Johan Olsson och Daniel Richardsson tillbaka efter att ha stått över tävlingarna i Lillehammer. I Davos gör även Maria Rydqvist och Evelina Settlin säsongsdebut. På herrsidan får Axel Ekström för första gången chansen i världscupen.

"Maria har haft en något trög inledning på säsongen på grund av lite missad träning under hösten, men vi vill ge henne förtroendet att tävla i helgen. Vi vet att hon är en riktig klassåkare i fristil och har kapacitet att vara en topp tio-åkare i världseliten", säger Rikard Grip i ett pressmeddelande.

I Davos ska det köras 15 respektive 30 km i fristil på lördag och sprint i fristil på söndag.

TT