EM-serie utmanar speedway-VM

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. VM i speedway får under 2013 konkurrens av EM. Toppförarna ska lockas av höga prispengar.

– Klockrent för oss förare. Bra prispengar och mer exponering i tv, säger svenske Andreas Jonsson, som muntligen tackat ja till EM-serien.

EM-serien gör ett försök att växa rejält. Ett polskt företag köpte rättigheterna till EM inför årets säsong och smygstartade i år i mindre skala. Nu spänner företaget bågen hårt inför 2013. Prispengarna kommer att vara 50 000 euro (431 000 kronor) per tävling, nästan lika mycket som i VM-serien.

De polska arrangörerna har gjort klart med ett tv-avtal de närmaste tre säsongerna. Var EM-tävlingarna kommer att gå är inte klart men två tävlingar kommer att köras i Polen, premiären 27 juli och finalen 29 september.

Det gamla kvalsystemet i EM kommer att finnas kvar men ett antal (topp)förare kommer också att ges permanenta wild card för att öka statusen. Svenske Andreas Jonsson, Tomasz Gollob, Polen, Emil Sajfutdinov, Ryssland och Nicki Pedersen, Danmark, är förare som nämnts vara aktuella i polska medier.

– Jo, jag har tackat ja muntligen. Jag tycker att hela upplägget är bra och jag vet att man ska försöka höja prispengarna till oss förare i framtiden. Det är bra både för oss förare och för hela sporten med mer exponering i TV. Sedan när det gäller status är EM inte samma sak som VM. VM är mycket större, en helt annan grej, säger Jonsson till TT.

TT

Publicerad: