Norge nobbar Tour de Ski – Sverige avvaktar

Patrik Dokk/TT

Publicerad 2020-12-08

Norge nobbar Tour de Ski på grund av smittrisken.

Det påverkar inte Sveriges beslut om att delta eller inte.

– Nej, inte alls, säger landslagschefen Anders Byström till TT.

Beskedet kom inte som någon överraskning. Detta då Internationella skidförbundet, Fis, sa nej till Norge och de andra nordiska ländernas vädjan om att minska Tour de Skis geografiska omfång – för att minska resandet och därmed smittrisken.

Nu meddelar det norska skidförbundet att ingen norsk trupp kommer att anmälas till Tour de Ski, som avgörs 1–10 januari.

"Smittrisken i samband med resorna till och under Tour de Ski har inte förändrats i någon väsentlig mening jämfört med vår tidigare utvärdering. Att resa mellan länder i Europa under en pandemi medför en oacceptabelt hög smittrisk", säger Øystein Andersen, medicinskt ansvarig på förbundet, i ett pressmeddelande.

Siktar på VM

Han får medhåll av längdchefen Espen Bjervig.

"Hälsan hos våra utövare och ledare har högsta prioritet. Risken för att utsätta en trupp för covid-19 väger tyngst i beslutet om att inte delta i Tour de Ski", säger han.

Det norska skidförbundet kommer i stället att sikta in sig på VM i Oberstdorf, vilket blir "huvudmålet" för den här säsongen.

Svenskt besked dröjer

Sverige har ännu inte lämnat besked om deltagande i Tour de Ski, men landslagschefen Anders Byström menar att Norges besked inte påverkar Sveriges beslut.

– Vi har vetat om att de förmodligen skulle säga nej. Vi fortsätter att se över våra möjligheter och lösningar för att vi ska kunna känna oss säkra, säger han.

TT: Blir inte tävlingarna mindre attraktiva när de bästa inte är med?

– Det tycker jag inte. Vi har ett ansvar också mot den internationella skidvärlden att ställa upp, om vi kan göra det utifrån läget som är. Det är tråkigt att Norge inte är med, men det ger andra en chans att visa upp sig.

När ett svenskt beslut kommer kan Anders Byström inte säga, mer än att det kommer före jul.