Helena Duplantis: Så högt kan "Mondo" hoppa

Anton Johansson/TT

Publicerad 2021-01-19

Prisregnet på Idrottsgalan satte punkt för Armand Duplantis succéår.

Nu väntar en ny säsong med OS och förhoppningsvis nya världsrekord – och mamma och tränare Helena Duplantis har en höjd klar för sig.

– 6,21, det låter väl bra, säger hon.

2020 blev året då Armand Duplantis tog hela friidrottsvärlden med storm.

6,18 inomhus och 6,15 utomhus betyder att 21-åringen har hoppat högst genom tiderna både utomhus och inomhus. Och den som vill se svensk-amerikanen nå nya världsrekordhöjder även i år kan ha mycket att se fram emot.

Åtminstone om man frågar "Mondo" själv som säger sig vara bättre nu än vad han var vid den här tiden förra året.

– Jag är taggad på att gå ut och visa att jag fortfarande kan hoppa högt, säger han efter måndagens Idrottsgala.

"Älska slå världsrekordet"

Men hur högt kan han egentligen hoppa kommande säsong? Mamma Helena, som fick priset som årets ledare på Idrottsgalan ,tillsammans med Armands pappa Greg, funderar lite innan hon svarar:

– 6,21, det låter ju bra, säger hon.

"Mondo" nämner visserligen ingen exakt siffra, men siktet är definitivt inställt på nya höjder.

– Det vore coolt. Jag skulle älska att slå världsrekordet några gånger till det här året, absolut. Jag känner mig bra och har några bra höjder i mig, säger han.

Utöver nya världsrekordförsök är OS i Tokyo det stora målet. Om spelen går att genomföra är planen att 21-åringen ska hoppa hem guldet i Japan.

– Jag tror att jag kommer att ha ett bra år. Jag kommer att kunna hoppa högt. När det kommer till OS vill jag sätta mig i en så bra position som möjligt och vara i min bästa form någonsin vid rätt tidpunkt – vilket är OS – för att ge mig bästa möjliga chans på guld, säger han.

Inomhus-EM i Polen

Helena Duplantis tycker att det ser lovande ut.

– Som träningen och hoppningen ser ut just nu så har jag höga förväntningar för 2021. Jag hoppas på en jämn och bra säsong – och förhoppningsvis ett fantastiskt OS, säger hon.

Armand Duplantis inleder inomhussäsongen den 31 januari i tyska Düsseldorf. Den 5–8 mars väntar inomhus-EM i Torun, den polska orten där han hoppade 6,17 i februari i fjol.