Norlander förbi Norén – upp på OS-plats

Av: TT

Publicerad:
Henrik Norlander är för första gången topp 100 på världsrankningen. Arkivbild.
Foto: Gregory Bull/AP/TT
Henrik Norlander är för första gången topp 100 på världsrankningen. Arkivbild.

TT-SPORT

Henrik Norlander är för första gången näst bäste svensk på golfherrarnas världsrankning. Det ger honom i nuläget en plats i OS i Tokyo.

Norlanders fina placeringsrad (12–2–22) de tre senaste veckorna på PGA-touren har inneburit ett rejält skutt på världsrankningen. Där är Norlander nu 97:a – hans bästa placering i karriären – efter att bland annat ha klättrat förbi 101:an Alex Norén.

En snabb utveckling från mars i fjol, då 33-årige Norlander bara var 226:a och sjunde bäste svensk när man valde att frysa rankningen under coronauppehållet.

Högst rankad av svenskarna är alltjämnt Henrik Stenson, men han rör sig i en helt annan riktning än Norlander. Stenson inledde året som 65:a och har rasat till 80:e plats efter några svaga veckor i Mellanöstern. Det är den 44-årige stjärnans sämsta rankning sedan hösten 2012.

Och medan Stenson har några tävlingsfria veckor framför sig, och lär fortsätta tappa mark, peggar både Henrik Norlander och Alex Norén upp i veckans PGA-tourtävling på Pebble Beach.

De två bästa svenskarna på rankningen den 21 juni får spela OS i sommar.

– Det är klart jag vill spela OS. Men det är en bit kvar. Om jag fortsätter som jag börjat säsongen borde det inte vara något problem, sade Norlander nyligen i en intervju med Dagens Nyheter.

Publicerad: