FBI får kritik efter Nassar-utredning

TT-Reuters

Publicerad 2021-07-14

Larry Nassar sitter i fängelse för att ha förgripit sig på unga gymnaster. Arkivbild.

FBI kritiseras för att ha varit för långsamma när man undersökte anklagelserna mot den före detta landslagsläkaren till USA:s gymnastiklandslag, Larry Nassar.

Dessutom anklagar man en tjänstemän på myndigheten för att ha ljugit för utredarna för att dölja sina misstag.

I en 119 sidor lång rapport skriver amerikanska justitiedepartementets utredare Michael Horowitz att FBI:s fältkontor i Indianapolis ”misslyckats med att reagera med den seriositet och skyndsamhet som situationen krävde.”

Bland de många misstagen nämns att man väntade fem veckor med att göra en telefonintervju med ett av offren, och att man inte alls intervjuat andra offer.

Horowitz säger också att två tjänstemän, inklusive den dåvarande chefen för fältkontoret, ljög för utredarna för att dölja sina misstag. Justitiedepartementet har dock valt att inte åtala dem.

FBI skriver i ett uttalande: ”Detta skulle aldrig ha hänt. FBI kommer aldrig att glömma skadan som Nassars övergrepp åsamkat.”

Larry Nassar dömdes 2017 till 60 år i fängelse för innehav av barnpornografi. Året efter dömdes han till ytterligare 175 och 125 år i fängelse i två olika domar för att ha förgripit sig på unga gymnaster som han haft hand om under sin tid som landslagsläkare.