TT-Sport

Olsson om OS-silvret: "Är obeskrivligt"

Av: 

TT

TT-SPORT

Det fanns en liten chans – och Josefin Olsson tog den. Hon vann medaljseglingen i laser radial och bärgade en silvermedalj till Sverige.

– Jag kan inte fatta att det har hänt, säger Josefin Olsson efter bragdseglingen i Enoshima.

Josefin Olsson har avancerat ordentligt under veckan och låg till slut på en tredjeplats i sammandraget inför medaljseglingen som hölls utanför den lilla ön Enoshima några mil sydväst om Tokyo.

Men det var inte många som spådde att hon skulle kunna nå ända fram till silvret.

– Det var ett nervöst race. Jag visste att det var tajt och att om jag vinner racet så har jag bäst möjligheter. Det såg inte så bra ut efter första varvet, men jag har kommit tillbaka hela veckan så jag visste att allt var möjligt.

Tog ledningen

Vid start tog Finland, Grekland och Belgien inledningsvis täten, men svenskan höll sig framme och låg efter ett tag bland de främsta under finalen.

Efter att ha rundat tredje märket i finalseglingen befann sig Olsson plötsligt i täten och kämpade hårt för att nå prispallen.

Medvinden höll hela vägen och Josefin Olsson lyckades därmed knipa ett silver –bara tre placeringspoäng från guld.

– Kollar man tillbaka (på tävlingsveckan) är det lätt att hitta de tre poängen i listan någonstans. Det är bara kul att det var så nära, vad ska man säga, jag är jätteglad för silvret.

– Det är obeskrivligt.

Hyllar danskan

Josefin Olssons silvermedalj är Sveriges fjärde medalj i OS i Tokyo. Guldet i laser radial gick till Danmark genom Anne-Marie Rindom.

– Jag är så glad för hennes skull. Vi har tävlat mot varandra sedan vi seglade optimistjolle när vi var 14-15 år gamla. Vi har följt varandra och hon har dominerat länge.

Josefin Olsson tar OS-medaljen i sitt tredje olympiska spel. 31-åringen från Nyköping har stadigt förbättrat sina placeringar.

Hon kom på 18:e plats i OS-seglingarna i Weymouth 2012 och blev sexa för fem år sedan i Rio de Janeiro.

Hon har kämpat på och aldrig gett sig.

– Jag har bara alltid älskat seglingen och trivs så bra på vattnet och med personerna runt omkring så jag har inte velat lägga av någon gång. Vi får se vad som händer efter det här bara.

– Men jag är så glad att jag höll ihop det, avslutar hon.

Publisert: