Andersson: "En del bra, annat att jobba med"

Av:  Henrik Skiöld/TT

Emil Forsberg och förbundskapten Janne Andersson tackar varandra efter 2–0 mot Slovenien.
Emil Forsberg och förbundskapten Janne Andersson tackar varandra efter 2–0 mot Slovenien.

Tre dagars pluggande och gnuggande tillsammans och sedan examen.

Det är inte lätt att få högsta betyg under de premisserna.

Janne Andersson var nöjd med mycket men påpekar också att det finns mycket att jobba med framöver.

– Inga matcher är perfekta, jag kan inte säga att den här är det heller, men jag tycker det ser ganska vettigt ut, säger han.

Emil Forsbergs iskalla straff och Dejan Kulusevskis strålande prestation gav en resultatmässigt utmärkt start i Nations League.

2–0 mot Slovenien gjorde den starkt resultatinriktade förbundskaptenen mycket belåten.

Spelmässigt finns det åtskilliga steg att ta för att det nya spelsystem landslaget vill införa ska sitta. Med andra ord: Höga betyga för resultatet, lägre för utförandet som gav tre poäng på Stozice-stadion i Ljubljana.

Slutbetyget godkänt

– Att vinna här är inte självklart. Vi gör det bra. En del är bra, annat har vi att jobba med. Totalen är godkänd.

– Vi hittar kanterna bra. Men när vi spelar för mycket centralt får de kontringar. Jag tycker att vi hanterar dem bra, men det kändes lurigt. I början av andra stängde vi till bättre centralt och kom till fina lägen.

– Mot slutet blev vi lite trötta och onödigt låga men höll ihop det bra, säger Andersson.

Valet att bara spela med en defensiv mittfältare – Jesper Karlström – var oväntat för många.

– Inget är hugget i sten. Man kan skifta det lite grann. Grundtanken var den i dag. Men det blev lite för stora ytor för honom att täcka. ”Koffe” (Kristoffer Olsson) var lite överambitiös i början och försvann lite från den centrala ytan, säger Andersson.

Håller fast vid tre forwards

Helt klart kommer han att hålla fast vid en anfallsspets med två offensiva kantspelare.

– Vi ska definitivt ha tre forwards, det är utgångsläget. Vi måste testa, nu när vi har chansen, både med spelsätt och med spelare.

Janne Andersson var mycket nöjd med Ludwig Augustinssons vänsterbacksspel, Emil Forsbergs ansvarstagande och Alexander Isaks intelligens – och förstås Dejan Kulusevskis fina 2–0.

Andersson om Augustinsson:

– Han har inte spelat mycket på sistone, men i dag var han närmast hundraprocentig.

Om Isak:

– Han tar bollen vid straffen så att motståndarna kan störa honom och sedan när det är dags att slå den ger han bollen till Forsberg. Jag gillar det. Han är mogen, en smart spelare.

Den stora minusposten var Carl Starfelts skada i slutet av första halvlek. Det börjar bli riktigt ont om mittbackar efter Victor Nilsson Lindelöfs och Filip Helanders skador och Marcus Danielsons pensionering från landslaget.

– Det är nog stor risk att ”Calle” inte kan spela (mot Norge på söndag). Bryter man en match på det sättet med en muskelskada är risken stor att han inte kan vara med. Synd för hans del. Jag kan snart inte komma ihåg vilka mittbackar som inte är med.

– Vi får samla ihop det och se vad vi gör.

Publisert: