Rahm anför Europa mot stjärnspäckat USA

Av:  TT TT-Reuters

Jon Rahm under ett träningsvarv på Whistling Straits.
Jon Rahm under ett träningsvarv på Whistling Straits.

Ett revanschsuget USA har stödet från publiken och ett stjärnspäckat lag. Europa kan som vanligt trösta sig med att Ryder Cup inte avgörs på papperet.

De amerikanska golfessen har en nöt att knäcka den här veckan på Whistling Straits. För trots att USA brukar stå för det mesta av stjärnglansen så är det Europa som hittills har vunnit sju av nio Ryder Cup på 2000-talet.

Den här gången talar egentligen allt för USA – ja, på papperet i alla fall. Åtta av världens just nu tio bästa golfare har amerikanska pass och när kapten Steve Stricker tog ut laget fanns till exempel inte plats för Billy Horschel (18:e i världen) eller Patrick Reed (20:e). Lägg till det att i stort sett hela publiken kommer att heja på hemmalaget, där en stor föryngring har skett sedan förlusten i Paris 2018. Ut med legendarerna Tiger Woods och Phil Mickelson, in med unga stjärnor och debutanter som dubble majorvinnare Collin Morikawa och OS-guldmedaljören Xander Schauffele.

”Varit ett underbart år”

Europa har samtidigt 63:e-rankade Bernd Wiesberger bland sina tolv spelare och bara en på topp 10-listan. Det är å andra sidan inte vem som helst, utan världsettan Jon Rahm – och han hoppas på att Europa ska kunna skrälla igen.

– Det skulle vara ett väldigt fint slut på det som har varit ett underbart år, säger spanjoren som tidigare under 2021 både blivit pappa och vunnit sin första major.

– Den segern i Frankrike (för tre år sedan)... man skapar speciella band som är oförglömliga och det skulle kännas väldigt bra att kunna vinna även i det som för mig blir det första försöket på amerikansk mark.

Rahms debut i Paris var länge blygsam med två förluster i foursomematcherna, innan han avslutade storstilat med att besegra Tiger Woods i singeln. Nu kan 26-åringen räkna med en betydligt större och viktigare roll i det europeiska laget.

När spelet inleds på fredagen bildar Rahm och Sergio García ett helspanskt par i den första foursomematchen, mot Jordan Spieth och Justin Thomas.

– Förhoppningsvis kan jag göra som jag har gjort hittills i år – att jag låter klubborna och bollen göra jobbet. Och så lämnar jag talen och ledarskapet till de spelare som har gjort det här länge, säger Rahm inför prestigemötet på den tuffa golfbanan vid Michigansjöns västra strand i Wisconsin.

Kan Poulter lyckas igen?

På sin presskonferens fick Rahm också frågor om lagkamraten Ian Poulter, engelsmannen som är Europalagets bultande hjärta och den som kanske bäst personifierar att världsrankning eller statistik över tidigare majortitlar inte är det som avgör vilket lag som i slutändan vinner Ryder Cup.

– ”Poults” är en sån spelare som man kanske får en i en generation, som förkroppsligar Ryder Cup-andan, säger Rahm.

45-årige Poulter är ”bara” rankad 50:e i världen men med honom i laget har Europa vunnit fem av sex Ryder Cup – och själv har han fortfarande inte förlorat en singelmatch.

Nu togs Poulter ut som ett av Padraig Harringtons tre kaptensval.

– Det är matchspel och det är något speciellt. Det är det vackra med det här laget och den här tävlingen, och det är vackert att någon som Ian Poulter verkligen blir någon den här veckan, säger Jon Rahm.

Publisert:

LÄS VIDARE