Hansson föll tungt: "Väldigt besviken"

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2022-06-20

Sophie Hansson blev sexa på 100 meter bröstsim.

Sophie Hansson laddade för en medalj – men föll tungt i VM-finalen på 100 meter bröstsim i VM.

– Jag är väldigt besviken, säger Helsingborgssimmaren efter sjätteplatsen.

Medan storasyster Louise Hansson missade medalj med ynka sju hundradelar i söndags kväll och blev fyra på 100 meter fjäril var 23-åriga Sophie Hansson aldrig riktigt nära.

Hennes sluttid 1.06,39 var 37 hundradelar från en bronsmedalj.

Dessutom hela 73 hundradelar över hennes eget svenska rekord, satt under OS i Tokyo.

– Den tajmingen som satt hundraprocentigt förra året sitter inte just nu. Det är det som kostar mig för mycket i slutet, konstaterade hon besviket.

Stenhård satsning

Då tog Sophie Hansson EM-guld i samma bassäng i Budapest och slutade sexa i OS.

Hon gick ut stenhårt (30,78) och var en halv sekund snabbare efter halva loppet jämfört med i semifinalen.

– Jag kände att det var det jag behövde göra för att slåss om medaljerna, men det räckte inte på vägen tillbaka, säger hon.

Hansson låg femma vid vändningen och brukar vara som starkast på andra längden. Hon såg också ut att närma sig något, men lyckades inte blanda sig i medaljstriden.

På slutet fanns inte kraften kvar.

– Jag sade innan jag kom hit att jag ville vara med och slåss om medaljerna och jag trodde genuint att jag skulle lyckas. Så det är en stor besvikelse just nu, säger hon och lämnar den mixade zonen, där simmarna möter media, efter bara en kort stund.

”Väldigt frustrerande”

Då hade hon dessförinnan sagt till SVT:

– Det svider lite extra när man ser att ens personliga rekord hade räckt till guld. Det är lätt att stå här och säga, men det är väldigt frustrerande att det inte funkar när man vill som mest.

17-åriga Benedetta Pilato, Italien, tog lite överraskande hem guldet på 1.05,93 och vann med fem hundradelar före tyskan Anna Elendt, som dominerade i söndagens semifinal.

Ruta Meilutyte, 25, tog ett skrällbrons på 1.06,02.

Litauiskan, som tog OS-guld redan 2012, slutade med simningen 2019 efter att ha drabbats av en depression och sedan en avstängning eftersom hon struntat i vistelserapporteringen.

Hon gjorde comeback i vintras – och är tillbaka i världstoppen redan nu.

Dubbla OS-guldmedaljören och sjufaldiga VM-vinnaren Lilly King, USA, missade medalj och slutade fyra, fem hundradelar efter Meilutyte.

Sophie Hansson är också anmäld på 50 och 200 meter bröstsim och ska dessutom simma medleylagkappen.