Märkligt mål i VM-segern: "Det kan ingen läsa"

Anton Johansson/TT

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2022-05-22

Magnus Hellberg släppte in ett märkligt mål mot Norge.

Märkliga scener utspelade sig i Tre Kronors VM-match mot Norge.

Norges Michael Haga sköt en puck via domaren och in i mål – men målet dömdes bort.

– Jag tror aldrig jag har sett något sådant, säger Tre Kronor-målvakten Magnus Hellberg.

Sverige hade tagit ledningen med 6–1 genom Max Friberg när incidenten inträffade. Michael Haga sköt ner en puck i Sveriges zon via sargen. Men i stället träffade den domarens skridsko varpå pucken letade sig in i mål bakom en helt ställd Magnus Hellberg, som var på väg bakom målet för att ta emot pucken.

– Jag tror aldrig jag har sett något sådant. Puckar har studsat i plexiglas och lurat målvakter. Tio av tio gånger, speciellt när de skjuter lågt, så åker man ut som målvakt för att få stopp på spelet, säger han.

Hellberg blev förbannad när han såg pucken gå in. Men några minuter senare kunde han lugna sig då målet inte godkändes.

– Att den tar på domarens skridsko kan nog ingen målvakt läsa. Jag blev lite arg efteråt för jag visste inte riktigt vad reglerna säger. Men tydligen, om den träffar domaren och går in direkt så gills det inte, vilket för mig var väldigt skönt, säger han.

Hellberg, till vardags i Detroit Red Wings, tampas om rollen som förstemålvakt med Linus Ullmark, Boston Bruins. Ullmark vaktade kassen i lördagens 2–3-förlust mot USA.

– Det är inget jag tänker på direkt. Ullmark är riktigt bra och en bra kille som också vill lagets bästa, precis som jag. Oavsett vem som spelar så stöttar vi varandra.

Tre Kronor vann matchen mot Norge med 7–1.