Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Salming stöttas av tidigare lagkamrat med ALS

Publicerad 2022-08-11

Börje Salming, 71, var tidigt i kontakt med flera av sina gamla lagkamrater efter att han fick ALS-beskedet.

En av dem är Mark Kirton, som 2018 diagnostiserades med samma sjukdom.

Börje Salming berättade i onsdags, i ett uttalande till TT, att han har drabbats av nervsjukdomen ALS.

”Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt”, sade han.

Träffas på våren

Toronto Sun skriver att Salming för några veckor sedan kontaktade flera av sina vänner från sina 16 NHL-säsonger i Toronto. Bland andra legendaren Darryl Sittler.

– Vi träffas alltid i mars eller april och det ser alltid ut som att han fortfarande skulle kunna spela. Man beundrar hans fysik och sedan får man ett samtal som det här, säger Sittler till tidningen.

– Börje är en fantastisk vän och klubbkamrat, jag önskar att jag pratade om någon annan.

Sittler berättar att den första han funderade på att delge nyheten till var Mark Kirton. Kirton gjorde bara 13 matcher för Toronto och hann därmed inte spela med Salming särskilt mycket.

Men Kirton har även han ALS. Han fick sitt sjukdomsbesked 2018 efter att ha uppvisat symtom tre år tidigare.

64-årige Kirton berättar att han tidigt var i kontakt med Salming.

– Jag sade till honom: ”King”, tills de hittar ett botemedel handlar det om överlevnad, säger han till Toronto Sun.

Bakom ALS Action Canada

Kirton är rullstolsburen men arbetar i fastighetsbranschen. Han är också en av personerna bakom ALS Action Canada som skapades för att hjälpa personer med ALS att göra sig hörda och få bättre vård.

Kirton berättar att han och hans fru var förkrossade när de fick höra att Kirton hade drabbats av ALS, men han har lovat sig själv att vara positiv.

– Något som är positivt ur ett familjeperspektiv är att han (Salming) inte har den genetiska varianten av ALS. Det viktigaste nu är att han får alla tillgängliga läkemedel så fort som möjligt, fortsätter han.

ALS är inte en enda sjukdom utan ses som en samling undergrupper där alla leder till samma symtombild. Sjukdomen gör att armar och ben blir allt mer förlamade, talförmågan påverkas också likväl som förmågan att svälja och till slut andas.

Varje år diagnostiseras drygt 200 personer i Sverige med ALS, de flesta är mellan 50 och 70 år. Det finns omkring 800 med diagnosen i Sverige i dag.