TT-Sport

Chrintz klar för EM-spel direkt i ödesmatchen

Av: 

TT

Valter Chrintz. Arkivbild.
Valter Chrintz. Arkivbild.

TT-SPORT

Coronaviruset fortsätter att gäcka de svenska handbollsherrarna.

Högersexan Daniel Pettersson har testat positivt inför kvällens ödesmatch mot Tjeckien i EM.

Han ersätts av Valter Chrintz, som är spelklar direkt.

Sverige måste ta poäng i kvällens match mot Tjeckien i Bratislava, för att gå till huvudrundan. Men uppladdningen kunde ha blivit bättre.

På söndagskvällen fick landslaget beskedet att högersexan Daniel Pettersson har testat positivt för covid-19.

Kamp mot klockan

Valter Chrintz har kallats in som ersättare och med ett par timmar kvar till matchstart kom beskedet att den 21-årige Füchse Berlin-spelaren är med i matchtruppen redan i kväll, efter att han lämnat ett negativt testsvar.

Chrintz får konkurrera med Niclas Ekberg om speltid som högersexa.

”Det är som en final i kväll där vi spelar om en plats i huvudrundan”, säger förbundskapten Glenn Solberg i ett pressmeddelande.

Pettersson är Sveriges andra coronafall i laget sedan turneringen inleddes. Inför förlustmatchen mot Spanien (28–32) konstaterades linjespelaren Max Darj smittad.

”Förutsättningarna ändras dagligen för många lag och jag lider med Daniel som fått det tråkiga beskedet att han måste lämna laget tills vidare. Jag hoppas att vi går så långt i turneringen att både Max och Daniel kan komma tillbaka”, säger Glenn Solberg.

Missförstånd om reglerna

Som om inte det vore nog meddelade Svenska handbollsförbundet dessutom att karantänsreglerna under EM skärpts. Men det visade sig senare vara felaktigt.

– De nya direktiven vi fick under matchen i förrgår, där det plötsligt var ändrat till att en spelare tidigast kan komma tillbaka i spel den åttonde dagen efter konstaterad covidsmitta, stämmer inte. Det bygger på ett missförstånd mellan den slovakiska arrangören och EHF (Europeiska handbollsförbundet) och den information som de skickade ut till oss skulle inte ha skickats ut, säger presschefen Daniel Vandor.

Det innebär att spelarna som testat positivt för covid-19 fortsatt kan vara tillbaka i spel tidigast den sjätte dagen efter konstaterad smitta.

Ett glädjande besked för Sverige, som därmed kan få tillbaka Max Darj redan i den första matchen i en eventuell huvudrunda på torsdag. Men för att det ska bli verklighet måste svensken kunna visa upp två negativa testsvar med 24 timmars mellanrum.

Ödesmatchen mot Tjeckien inleds klockan 20.30 i kväll.

Publisert: