Kina: USA betalar aktiva för att störa OS

TT-AFP

Publicerad 2022-01-29

Den amerikanska shorttrack-åkaren Maame Biney på väg till Peking.

Vinter-OS i Peking är på väg att bli ett politiskt slagfält. För nu hävdar statliga kinesiska medier att USA betalar sina aktiva för att skapa oreda under OS.

Anklagelserna kommer med mindre än en vecka kvar till OS-invigningen. USA:s ambassad var förstås snabbt ute och dementerade uppgifterna.

Ambassaden menar att Peking försöker avleda uppmärksamheten från Kinas brott mot mänskliga rättigheter.

”Vi förväntar oss att Kina ser till våra och andra aktiva är säkra och kan tävla i Peking och att man respekterar deras mänskliga rättigheter och grundläggande frihet”, säger en talesperson för USA:s ambassad i ett mejl till AFP.

Enligt tidningen China Daily ska insatta källor ha berättat att USA:s regering försöker övertala OS-aktiva att spela passiva eller vägra vara med i tävlingar och uttrycka missnöje mot Kina under vistelsen i Kina.

Enligt källorna är planen att politisera idrotten och uppsåtligt störa och förstöra för vinter-OS i Peking. I utbyte ska den amerikanska staten erbjuda ekonomisk kompensation och ska arbeta för att rädda ryktet för de aktiva som samarbetar.

”Vi ordnar ingen global kampanj avseende deltagandet i OS”, säger talespersonen.

”Amerikanska aktiva får uttrycka sig fritt i enlighet med de olympiska värderingarna och reglerna, inklusive mänskliga rättigheter”.

USA är ett av de länder som bojkottar OS diplomatiskt, alltså inte skickar några officiella personer till Peking, för att visa sitt missnöje med hur Kina bland annat behandlar muslimska minoriteter som uigurer – och för andra brister när det gäller mänskliga rättigheter.