Guide: Det du behöver veta inför Champions League

Karl Sundström/TT

Publicerad 2023-09-05

Fridolina Rolfö avgjorde fjolårets Champions League-final för Barcelona.

På onsdag drar damernas Champions League i gång med kvalspel. Kommer Fridolina Rolfös Barcelona försvara titeln? Vilka svenska lag kommer att delta? Här är allt du behöver veta.

+ Kvalspelet:

Den första kvalrundan inleds nu på onsdag och kommer att spelas som en miniturnering där fyra lag deltar i varje grupp. Gruppvinnarna från den första rundan går sedan vidare till den andra kvalrundan där matcherna spelas som dubbelmöten. Efter det står det klart vilka 16 lag som kommer att spela i årets gruppspel.

+ Datum:

Den första kvalrundan inleds med semifinaler den 6 september och fortsätter med finaler den 9 september. I den andra kvalrundan spelas den första matchen 10-11 oktober och returmatcherna 18-19 oktober. Gruppspelet och slutspelet avgörs från den 14 november till den sista helgen i maj 2024 då finalen spelas.

+ Finalen:

Spanien dominerar damfotbollsvärlden just nu – och finalen säsongen 2023-2024 kommer också att spelas i landet. San Mamés i Bilbao står värd för finalen som kommer att spelas någon gång mellan 24-26 maj. Det exakta datumet spikas senare.

+ Fjolåret:

Förra året vann Barcelona turneringen. Detta efter ett stort finaldrama där laget vände ett underläge och vann med 3–2. Matchvinnaren? Svenska stjärnan Fridolina Rolfö som sköt in det avgörande målet i den 70:e minuten.

Rosengård blev bästa svenska lag i turneringen. Malmö-klubben tog sig till gruppspelet men väl där slutade man sist med sex förluster på sex matcher.

+ Svenskkollen:

Det finns numera gott om svenska spelare ute i de europeiska storklubbarna så många svenska spelare kommer, med stor sannolikhet, att delta i årets turnering. Tre svenska klubblag får kvala för att ta sig till huvudturneringen.

Den allsvenska fjolårstrean Linköping kliver in i den första kvalrundan och möter Arsenal på onsdag. Vinnaren i den matchen möter vinnaren i matchen mellan Paris FC och Kryvbas får en plats i den andra kvalrundan. Den allsvenska tvåan Häcken och de regerande svenska mästarinnorna Rosengård kommer att gå in i turneringen i den andra kvalrundan.

+ Förhandsfavoriter:

Fyra lag är redan kvalificerade för gruppspelet och får finna sig i att vara favoriter på förhand: Barcelona, Lyon, Bayern München och Chelsea. I dessa klubbar spelar de svenska VM-spelarna Fridolina Rolfö (Barcelona), Magdalena Eriksson (Bayern München), Johanna Rytting Kaneryd (Chelsea) och Zecira Musovic (Chelsea).

De åtta senaste Champions League-titlarna har vunnits av antingen Lyon eller Barcelona.

+ Historik:

Damernas Champions League har spelats sedan säsongen 2001-2002. Först under namnet Uefa Women's Cup och sedan 2009-2010 som Champions League. Lyon har vunnit flest titlar (åtta stycken) och en svensk klubb har vunnit turneringen: Umeå IK som vann 2002-2003 och 2003-2004.